Nie wyrzucaj fusów po kawie. Tak wykorzystasz je w swojej kuchni
Fusy po kawie są cenniejsze, niż mogłoby się wydawać. Dzięki swoim właściwościom nie powinny trafić do kosza na śmieci. Dlatego dowiedz się, jak wykorzystać fusy po kawie, a rozwiążesz wiele powszechnych, kuchennych problemów.
Cenne fusy po kawie
Fusy po naszej ulubionej kawie zazwyczaj wyrzucamy. To spory błąd, bo można wykorzystać je w o wiele lepszy i korzystniejszy sposób. Podzieliła się nim Anna Zyśk, czyli vlogerka kulinarna, która swoimi poradami dzieli się mediach społecznościowych, w krótkim filmie pokazała, jak wykorzystać fusy po kawie. Jej przepisy i porady kulinarne znajdziesz na kanale jedz.pysznie na Instagramie.
To, co Zyśk robi z fusami, jest imponujące. W dodatku udowadnia, że w kuchni niż się nie zmarnuje i wszystko można wykorzystać ponownie. Poznaj właściwości fusów i dowiedz się, jak możesz wykorzystać je w kuchni.
Dodaj do masy na mielone. Patent babci Krysi na wyśmienite kotletyWłaściwości fusów po kawie w kuchni
Fusy do kawy można wykorzystać w gospodarstwie domowym ze względu na ich właściwości, o których nie każdy ma pojęcie. Należy pamiętać, że mają one zdolność neutralizowania i pochłaniania nieprzyjemnych zapachów. Ponadto fusy świetnie sprawdzą się jako naturalny środek czystości. Poniżej znajdziesz przykłady ich zastosowań.
Jak wykorzystać fusy po kawie?
Zastosowanie 1. Fusy warto przełóż do małej miseczki
Umieścić ją w lodówce. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnych zapachów.
Zastosowanie 2. Fusy po kawie rozsyp w brudnym zlewie. A następnie za pomocą gąbki poszoruj jego powierzchnię. Na koniec wystarczy go spłukać i patrzeć, jak zlew lśni.
Zastosowanie 3. Jeżeli twoje dłonie po krojeniu cebuli lub czosnku charakterystycznie pachną, wetrzyj w nie fusy z kawy. Na koniec wystarczy spłukać fusy. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu.