Smakosze.pl Przepisy Śledź to przy nim pikuś. Na jednym się nie skończy
Fot. YouTube/ Dont Go Bacon My Heart

Śledź to przy nim pikuś. Na jednym się nie skończy

21 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Połączenie ziemniaka z pastą z tuńczyka brzmi dziwnie, ale smakuje rewelacyjnie. Zrób ten przysmak z tego przepisu i zaskocz domowników. Już nigdy nie będą chcieli nawet spojrzeć na śledzia. Ta pasta biję go na głowę.

Zaskakujące połączenie

Nie przecieraj oczu ze zdumienia. Przedstawię ci przepis na ziemniaka z pastą z tuńczyka. Połączenie zaskakujące i nietypowe, ale dla tego smaku warto zaryzykować. Zwłaszcza że smak tego przysmaku przebija nawet uwielbianego przez wszystkich śledzia.

Koniecznie sprawdź przepis i zrób to danie dla swoich domowników. Będą zdziwieni, ale na pewno im się spodoba. Przygotuj się na to, że będą prosili o dokładkę oraz na to, że będziesz robiła ten przysmak bardzo często.

ziemniaki gotowanie.jpg
Fot. Canva/claudiodivizia
Wsypuję ryż na patelnie i zalewam go jajeczną miksturą. Banalny przysmak na medal

Ziemniaki i tuńczyk

Podstawą tego dania jest przede wszystkim ziemniak. To w nim zostanie umieszczone pasta z tuńczyka. Będą potrzebne także składniki na pastę. Wszystkie znajdziesz na liście umieszczonej poniżej.

Składniki:

  • 200 g tuńczyka z puszki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis na pastę z tuńczyka

Tuńczyka przełóż na sitko i odsącz go. Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Nie mogą się rozgotować. Po ugotowaniu wytrzyj je, a następnie rozetnij.

Do miski włóż tuńczyka. Dodaj majonez, oliwę, sok z cytryny. Całość dopraw pieprzem oraz solą i wymieszaj na jednolitą pastę. W rozcięte ziemniaki nałóż pastę z tuńczyka i gotowe. Podawaj je ze świeżą sałatą. Sprawdź, jak podać kiełbasę na Wielkanoc oraz poznaj przepis Makłowicza na paschę .

tuńczyk.jpg
Fot. Canva/HandmadePictures
Dania zakazała, a Polacy jedzą bez przerwy. Są szkodliwe dla zdrowia
Gdy nie mam czasu i pomysłu, robię ten obiad. Z 3 składników podaję coś, za czym moja rodzina szaleje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy