Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką białą kiełbasę podam w tym roku na Wielkanoc. Ten polski przepis ma co najmniej 300 lat
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 23.03.2024 18:40

Taką białą kiełbasę podam w tym roku na Wielkanoc. Ten polski przepis ma co najmniej 300 lat

biała kiełbasa z ogórkiem i pieczywem
Fot. YouTube/Saute Szkoła Gotowania

To najlepszy sposób na podanie białej kiełbasy na Wielkanoc. Ten klasyczny staropolski przepis ma co najmniej 300 lat i wciąż smakuje wyśmienicie. Poznaj ten historyczny przepis i przygotuj z niego kiełbasę na święta, a wszyscy będą prosić o więcej. 

Za króla Sasa, łyżką kiełbasa

Ten przepis na kiełbasę był przed wiekami tak popularny, że przyczynił się nawet do powstania powiedzenia - za króla Sasa, łyżką kiełbasa. Chodzi o przepis na wereszczakę, czyli na danie kuchni staropolskiej, które podawano także w czasach króla Augusta III Sasa. 

Przepisów na to staropolskie jest kilka. Poniżej znajdziesz recepturą warszawskiej wersję tego dania. Jest to, według wielu, najsmaczniejsza postać wereszczaki. Przygotuj kiełbasę z tego przepisu i przekonaj się sama, jakie to jest smaczne. 

białą kiełbasa.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Wybrańcy zjedzą posiłek tysiące km nad Ziemią. Wkrótce startuje pierwsza kosmiczna restauracja

Kiełbasa to podstawa

Podstawą tego dania jest, oczywiście, biała kiełbasa. Zadbaj o to, aby była świeża i zawierała jak najwięcej mięsa. Istotne będą również pozostałe składniki. Jednym z nich jest piwo, w którym gotuję się kiełbasę. Nie możesz go pominąć, bo to właśnie ono nadaje smak całemu daniu. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej. 

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 250 ml jasnego piwa
  • 250 ml wody
  • 15 g masła
  • 15 g mąki pszennej
  • 15 g cukru
  • 15 ml octu winnego
  • 15 g smalcu
  • pieprz
  • sól

Przepis na wereszczakę

Do garnka włóż białą kiełbasę. Zalej ją piwem i wodą. Gotuj na małym ogniu aż zawrze. Wtedy wyjmij kiełbasę, ale zachowaj wywar. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. 

Teraz na patelnię wlej ¾ piwno-wodnego wywaru z kiełbasy. Naczynie przykryj i duś cebulę na małym ogniu przez 15 minut. Na drugiej patelni zrób zasmażkę z masła i mąki (na wolnym ogniu rozpuść masło, dosyp mąkę i równomiernie rozprowadź). Gotową zasmażkę razem z pozostałym wywarem dodaj do cebuli. 

Całość dopraw octem winnym, pieprzem, solą, cukrem. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając i mieszaj gotując na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Kiełbasę pokrój w cienkie plastry i dodaj do ugotowanego sosu. Wereszczakę podawaj z ogórkami kiszonymi i pieczywem. Wtedy smakuje najlepiej. Sprawdź przepis na paschę Roberta Makłowicza oraz dowiedz się, jaką roślinę warto zbierać w lesie

Projekt bez nazwy.jpg
Fot. Jaromila/Canva.com