Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gdy nie mam czasu i pomysłu, robię ten obiad. Z 3 składników podaję coś, za czym moja rodzina szaleje
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.09.2024 18:43

Gdy nie mam czasu i pomysłu, robię ten obiad. Z 3 składników podaję coś, za czym moja rodzina szaleje

danie na obiad
Fot. YouTube/Il mondo di Adry

Czy wiesz, że można ugotować obiad z 3 składników? Dzięki temu przygotowane danie nie będzie kosztowało wiele, a w dodatku stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych kotletów. Koniecznie przygotuj obiad z przepisu, a rodzina będzie zachwycona jego smakiem. Szczegóły w dalszej części tekstu.

Szybki obiad może być sporym zaskoczeniem

Przepisów na szybki obiad jest naprawdę wiele. Ile kucharek tyle sposobów. Rzadko się jednak zdarza, aby takie dania były również tanie i co najważniejsze smaczne. Te kryteria spełnia tani obiad z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu.

Danie jest genialnie nie tylko w smaku, ale też przez swoją kompozycję. Domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu, a w dodatku na długo zapomną o innych daniach obiadowych. O wyjątkowości smaku przekonaj się sama, wypróbowując przepis

wałkowanie ciasta.jpg
Fot. Canva/vvoevale
Dania zakazała, a Polacy jedzą bez przerwy. Są szkodliwe dla zdrowia

Tani obiad dzięki składnikom

Składniki, z których przygotowujemy dania, są najważniejsze. Od nich zależy nie tylko smak, ale też to, że dzięki nim możemy przygotować tani obiad. Do przygotowania tego z przepisu będziesz potrzebować tylko trzech składników. Są łatwo dostępnie i kupisz je praktycznie w każdym markecie. Niezbędne produkty umieściliśmy na liście poniżej. Zdjęcie ilustracyjne pochodzi z kanału Il mondo di Adry, który znajdziesz na YouTubie. 

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto na pizze
  • 100 g parmezanu
  • 1 słoik passaty pomidorowej 

Przepis na obiad z 3 składników

Przygotowanie rozpocznij od rozwałkowania gotowego ciasta na cienki placek. Następnie pokrój go na paski o szerokości 2 centymetrów. Passat pomidorową przelej do małego garnka i doprowadź do zagotowania. Gdy zgęstnieje, będzie nadawała się do posmarowania pasków ciasta. 

Każdy z nich dokładnie posmaruj. Parmezan zetrzyj na małych oczkach tarki i obsyp nim każdy pasek. Następnie złap za końcówki pasków, skręć je i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut. Muszą być wyrośnięte i zarumienione. Gotowe podawaj na obiad z dodatkiem w postaci sałatki. 

Sprawdź także przepis na pyszną zupę oraz dowiedz się, czym zastąpić bułkę tartą do mielonych

passata.jpg
Fot. Canva/Vladimir Mironov