Wsypuję ryż na patelnie i zalewam go jajeczną miksturą. Banalny przysmak na medal
Masz ochotę na lekką przekąskę w ciągu dnia? Wypróbuj tę z przepisu, który znajdziesz w dalszej części tekstu. Wystarczy, że masz jajka, ryż i kilka tanich dodatków. Przygotowanie jest banalne i zajmuje dosłownie chwilę. Raz spróbujesz, a będziesz przygotowywać ją na co dzień.
Jajka, ryż i lekkie danie gotowe
Czasami do pełni szczęścia wystarczy naprawdę niewiele. Ta prosta maksyma dotyczy także dań, które nie muszą być skomplikowane, aby zachwycały smakiem. Właśnie taki jest przysmak, na który przepis poznasz w dalszej części artykułu.
Kiedy go spróbujesz pierwszy raz, od pierwszej chwili zachwyci cię nie tylko jego prostota, ale też doskonały smak. Przygotowane danie, sprawdzi się zarówno na przekąskę, jak i lekki obiad. Za każdym razem wychodzi obłędnie dobre, wystarczy tylko trzymać się wytycznych z przepisu.
Gdy nie mam czasu i pomysłu, robię ten obiad. Z 3 składników podaję coś, za czym moja rodzina szalejeRyż, jajka i kilka składników
Głównymi składnikami dania są jajka i ryż. Do tego połączenia wystarczy dodać także kilka takich produktów, a przygotujesz naprawdę pyszne danie. Składników nie ma wiele, a w dodatku nie wydasz na nie majątku. Sprawdź poniższą listę i zobacz, co będzie ci potrzebne. Zdjęcia ilustrujące cały proces przygotowań, pochodzą z kanału viele Rezepte, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 4 jajka
- 2 szklanki gorącej wody
- 100 ml śmietanki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 cebula
- 1 seler naciowy
- olej
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
Jajka z ryżem, czyli przepis na zaskakujące danie
Przygotowanie dania rozpocznij od wsypania ryżu na patelnię. Zalej go wrzątkiem i gotuj pod przykryciem, do momentu odparowania wody. Do miski wbij jajka i wsyp sól, pieprz. Wlej także śmietankę i wsyp kurkumę i zioła prowansalskie. Wymieszaj składniki na jednolitą konsystencję.
Przemieszaj ryż i zalej go powstałą mieszaniną z jajek. Smaż oba składniki, mieszając. Gdy się połączą, ściągnij je z ognia. Cebulę drobno posiekaj w piórka i podsmaż je rozgrzanym na patelni oleju. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojony na kawałki seler naciowy oraz pokrojoną w słupki marchewkę. Całość zalej octem jabłkowym i wsyp cukier.
Wymieszaj składniki i smaż pod przykryciem. Podsmażone wymieszaj z ryżem i danie gotowe. Podawaj na dowolną okazję, a zachwyca każdego.