Smakosze.pl Przepisy Śledzie w oleju czy w śmietanie to nic. Zalej je tym, smak nie z tej ziemi
Fot. Shutterstock/Svetlana Monyakova

Śledzie w oleju czy w śmietanie to nic. Zalej je tym, smak nie z tej ziemi

18 grudnia 2024

Święta Bożego Narodzenia przebiegają w Polsce pod znakiem ryb. Warto do repertuaru włączyć także te śledzie. Ich smaku nie da się podrobić.

Śledzie po żydowsku

Kuchnia polska pielęgnuje tradycje wynikające z naleciałości kuchni żydowskiej . Robimy to jednak czasem machinalnie, odtwarzając kanoniczne potrawy. Ten śledź po żydowsku do nich nie należy, a jednak warto go włączyć do naszej diety.

Kuchnia żydowska w Polsce to oczywiście głównie mieszanka smaków słonych, wytrawnych i słodkich. Z niej także między innymi pochodzą korzenne i orientalne nuty . Dlatego w słoiku ze śledziami świetnie odnajdzie się nie tylko cebula, lecz także rodzynki czy cynamon.

śledź w słoiku
fot. Canva
Inne kraje zakazały, a w Polsce wciąż legalny. Ten składnik budzi wiele emocji

Doskonałe śledzie na święta

Stereotyp mówi o marynowanych śledziach, że to przekąska-zakąska. Są jednak czymś znacznie więcej choćby ze względu na walory odżywcze . Śledź to w końcu ryba, choć specyficzna, zaś potraw z tej kategorii jemy zdecydowanie za mało. Jeśli ten przepis przyczyni się do większego spożycia śledzia – dobra nasza.

Składniki

  • 500 g śledzi typu matjas
  • 2 duże cebule
  • 100 g rodzynek
  • ⅔ szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sól i pieprz, masło klarowane do smażenia

Śledzie w occie na słodkawo

Matjasy namaczamy przez 3 godziny w mleku lub nawet całą noc w wodzie – zależy od tego, jak bardzo są słone. Rybę suszymy i kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.

Cebule obieramy i kroimy w cienkie pióra. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Dusimy cebulkę do zeszklenia, dodajemy cynamon, liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Ocet łączymy w rondelku z 200 ml wody . Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód i rodzynki. Gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Śledzie układamy w wyparzonym słoiku na zmianę z warstwami cebuli. Zalewamy zalewą octową, zakręcamy i po pełnym wystudzeniu odstawiamy do lodówki. Wymagają one co najmniej 24 godzin do zamarynowania .

Wypróbuj też przepisy na doskonałą szarlotkę i zupę ryżankę .

śledzie marynowane w weku
fot. Canva
Żadna jarzynowa, żaden gyros. Tort sałatkowy będzie hitem świąt
Zapomnij o gotowaniu ziemniaków w samej wodzie. Doświadczone kucharki robią to inaczej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy