Dodaję kilka łyżek pod masę z jabłkami. Wychodzi z tego najlepsza szarlotka na świecie
Zdradzę wam sposób na ciasto, które stanie się hitem w każdym domu. Dzięki pewnemu dodatkowi i prostemu przepisowi upieczemy szarlotkę najlepszą na świecie. W takiej odsłonie będzie idealna na deser i zrobi wrażenie na każdym łasuchu.
Szarlotka najlepsza na świecie
Przepisów szarlotek jest bez liku. Każdy, kto lubi piec, ma recepturę na to lubiane ciasto. Jednak teraz warto poznać nową recepturę. Używam jej od lat w kuchni i bardzo sobie chwalę. Dzięki niej piekę najlepszą szarlotkę na świecie. Co jest tajemnicą tego obłędnego smaku?
W sekrecie wam powiem, że dodaję kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego pod masę z jabłkami. Efekt jest pyszny, a szarlotka pełna warstw ciasta, jabłek i dżemu, dosłownie rozpływ się w ustach. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Kuchnia Magdy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Ten schab faszerowany to moje danie popisowe. Idealnie soczysty, rozpada się pod widelcemJak upiec szarlotkę najlepszą na świecie?
Składniki na ciasto półkruche:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 4 żółtka jajek
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
- 5 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 20 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu
- 150 g dżemu brzoskwiniowego
Składniki na lukier:
- 2 białka jajek
- 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
- 50 g dżemu brzoskwiniowego do dekoracji
Przygotowanie ciasta zaczniemy od przygotowania ciasta półkruchego. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, jajka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i miksujemy składniki. Ciasto zagniatamy, formujemy płaski kształt i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy cukier, masło, cynamon i mieszamy. Gotujemy do momentu, aż jabłka odparują. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i przygotowujemy foremkę o wymiarach 24 x18 cm.
Szarlotka z dodatkiem dżemu dla każdego
Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ugniatamy palcami w foremce, a drugą wkładamy do lodówki. Na ciasto w foremce wykładamy dżem brzoskwiniowy, a potem wystudzoną masę jabłkową. Bierzemy drugą porcję ciasto, wałkujemy i przykrywamy ciastem masę jabłkową. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Robimy lukier z białek i cukru pudru. Lukier wylewamy na wierzch ciasta. Do worka cukierniczego przekładamy dżem brzoskwiniowy i przy jego pomocy robimy paski na cieście tak, by powstały w efekcie romby. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Potem studzimy i podajemy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić domowy majonez na święta. Polecaliśmy sposób na wyciskanie soku z cytryny.