Smaki PRL na dobre zagościły w Radomiu. W mieście trwa niezwykła akcja
Smaki PRL mają dla wielu smakoszy wymiar sentymentalny. Teraz smażonej mortadeli, kogla mogla, czy bloku czekoladowego można skosztować w Radomiu. Do 30 czerwca w ramach “Radomskiego Czerwca Wolności” w wielu restauracjach zagoszczą dania rodem z PRL-u.
Smaki PRL tylko w Radomiu
“Radomski Czerwiec Wolności” to wydarzenie podczas, którego można posłuchać muzyki z czasów PRL i spróbować dań z tamtego okresu . Koncerty i towarzyszące temu wydarzenia są upamiętnieniem strajków robotników w Radomiu, Ursusie i Płocku, które zostały brutalnie spacyfikowane przez Milicję i ZOMO w czerwcu 1976 roku. W ramach “Radomskiego Czerwca Wolności” zorganizowano akcję Smaki PRL.
Wiele restauracji w tym czasie do swojego menu wprowadza dania popularne w latach 70. i 80. XX wieku. Ta kulinarna akcja potrwa do 30 czerwca. W radomskich restauracjach zjemy jak za dawnych lat zupę pomidorową, pyzy, kotlety mielone i falki po warszawsku. W karcie nie zabraknie też zimnych nóżek w galarecie, smażonej mortadeli, czy bloku czekoladowego.
Smaki sprzed kilkudziesięciu lat dalej na topie
W akcji Smaki PRL weźmie udział 13 radomskich restauracji . Na dania, którymi zajadano się w Polsce Ludowej, można wybrać się do takich lokali gastronomicznych jak: Czarny Kot, NieNaŻarty, Bleik Restaurant, Kuchnia i Wino, czy Lisia Nora. Potraw z lat 70. i 80. spróbujemy też w: Kawangadzie, Naleśnikarni AncyMonek, Otwartej Wine Cafe.
Do akcji włączyła się Pivovaria, Puszczyk Radom, Różany Gościniec i Śródmiejska . Również restauracja Kapitan Żbik oferuje dania rodem z czasów PRL . Lokal nazwą nawiązuje do popularnej serii komiksów o kapitanie Milicji Obywatelskiej. Kuchnia restauracji to PRL w nowoczesnym wydaniu.
Kapitan Żbik zaprasza na wątróbkę i golonkę
W restauracji na co dzień zjemy jajka zapiekane i jajecznicę w różnych odsłonach. Nie zabraknie popularnego w PRL bigosu myśliwskiego i racuchów ziemniaczanych . Goście zajadają się tatarem wołowym, domowym rosołem, żurkiem i golonką.
Marzena Więcek z restauracji Kapitan Żbik powiedziała w rozmowie z Echem Dnia:
Mamy gości, którzy lubią dania z dawnych lat. Nawet niedawno wpadli tu goście w ramach Smaków PRL i zamówili golonkę
Lokal swoim wystrojem też nawiązuje do czasów Polski Ludowej. Stara sklepowa waga, fotografie z dawnych lat, to niektóre z elementów, jakie można zobaczyć w radomskiej restauracji. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić śniadanie na ciepło z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na pyszne ciasto z truskawkami i galaretką.
Źródło: echodnia.eu