Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Smaki PRL na dobre zagościły w Radomiu. W mieście trwa niezwykła akcja
Fot. Canva/art-4-art

Smaki PRL na dobre zagościły w Radomiu. W mieście trwa niezwykła akcja

22 czerwca 2024

Smaki PRL mają dla wielu smakoszy wymiar sentymentalny. Teraz smażonej mortadeli, kogla mogla, czy bloku czekoladowego można skosztować w Radomiu. Do 30 czerwca w ramach “Radomskiego Czerwca Wolności” w wielu restauracjach zagoszczą dania rodem z PRL-u.

Smaki PRL tylko w Radomiu

“Radomski Czerwiec Wolności” to wydarzenie podczas, którego można posłuchać muzyki z czasów PRL i spróbować dań z tamtego okresu . Koncerty i towarzyszące temu wydarzenia są upamiętnieniem strajków robotników w Radomiu, Ursusie i Płocku, które zostały brutalnie spacyfikowane przez Milicję i ZOMO w czerwcu 1976 roku. W ramach “Radomskiego Czerwca Wolności” zorganizowano akcję Smaki PRL.

Wiele restauracji w tym czasie do swojego menu wprowadza dania popularne w latach 70. i 80. XX wieku. Ta kulinarna akcja potrwa do 30 czerwca. W radomskich restauracjach zjemy jak za dawnych lat zupę pomidorową, pyzy, kotlety mielone i falki po warszawsku. W karcie nie zabraknie też zimnych nóżek w galarecie, smażonej mortadeli, czy bloku czekoladowego.

blok czekoladowy
Fot. Canva/Slatan
Takie ogórki kanapkowe nastawiam co sezon. Wszystkie kiszone i małosolne mogą się schować

Smaki sprzed kilkudziesięciu lat dalej na topie

W akcji Smaki PRL weźmie udział 13 radomskich restauracji . Na dania, którymi zajadano się w Polsce Ludowej, można wybrać się do takich lokali gastronomicznych jak: Czarny Kot, NieNaŻarty, Bleik Restaurant, Kuchnia i Wino, czy Lisia Nora. Potraw z lat 70. i 80. spróbujemy też w: Kawangadzie, Naleśnikarni AncyMonek, Otwartej Wine Cafe.

Do akcji włączyła się Pivovaria, Puszczyk Radom, Różany Gościniec i Śródmiejska . Również restauracja Kapitan Żbik oferuje dania rodem z czasów PRL . Lokal nazwą nawiązuje do popularnej serii komiksów o kapitanie Milicji Obywatelskiej. Kuchnia restauracji to PRL w nowoczesnym wydaniu.

Kapitan Żbik zaprasza na wątróbkę i golonkę

W restauracji na co dzień zjemy jajka zapiekane i jajecznicę w różnych odsłonach. Nie zabraknie popularnego w PRL bigosu myśliwskiego i racuchów ziemniaczanych . Goście zajadają się tatarem wołowym, domowym rosołem, żurkiem i golonką.

Marzena Więcek z restauracji Kapitan Żbik powiedziała w rozmowie z Echem Dnia:

Mamy gości, którzy lubią dania z dawnych lat. Nawet niedawno wpadli tu goście w ramach Smaków PRL i zamówili golonkę

Lokal swoim wystrojem też nawiązuje do czasów Polski Ludowej. Stara sklepowa waga, fotografie z dawnych lat, to niektóre z elementów, jakie można zobaczyć w radomskiej restauracji. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić śniadanie na ciepło z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na pyszne ciasto z truskawkami i galaretką.

golonka
Fot. Canva/arfo

Źródło: echodnia.eu

Ten sernik na zimno będzie hitem wakacji. Ciasta z cukierni nie mają przy nim szans
Gdy jeżdżę nad Bałtyk, nie daję się oszukać. Najlepsze smażalnie ryb poznaję po 3 detalach
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy