Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad
Gołąbki z mięsem drobiowym i ryżem to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z wieprzowiną. Gołąbki z kurczakiem i indykiem polane domowym sosem pomidorowym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na smakowite gołąbki z mięsem drobiowym.
Gołąbki z mięsem drobiowym to rewelacyjny pomysł na obiad. Są lżejsze i bardzo aromatyczne, a oblane gęstym sosem pomidorowym błyskawicznie znikają z talerzy. Danie jest świetne zarówno na obiad, jak i na kolację na ciepło.
Kapustę z pysznym farszem możesz podać jako samodzielne danie, możesz również ugotować do nich ziemniaki lub podać je z pieczywem. Każda wersja smakuje wyśmienicie i każdy zawsze prosi o dokładkę. Gołąbki z mięsem drobiowym rozpływają się w ustach.
Danie z indykiem i kurczakiem polecane jest dla wszystkich, również dla osób zmagających się z wysokim cholesterolem lub będących na diecie. Białe mięso jest o wiele lżejsze od czerwonego i pozbawione tłuszczu. Gołąbki z mięsem drobiowym możemy jeść więc bez ograniczeń.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad z indyka- tu poznasz przepis na aromatyczny i pożywny gulasz drobiowy , posmakuje każdemu.
Przepis na gołąbki z mięsem drobiowym
Składniki:
-
filet z indyka
-
2 filety z kurczaka
-
główka kapusty białej
-
jajko
-
duża cebula
-
4 woreczki ryżu
-
łyżka ziół prowansalskich
-
sól, pieprz do smaku
Składniki na sos pomidorowy:
-
2 puszki pomidorów krojonych
-
łyżka przecieru pomidorowego
-
szczypta suszonego oregano
-
2 łyżki śmietany
-
szczypta cukru
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić gołąbki z mięsem drobiowym?
Mięso umyj, osusz i zmiel w maszynce, przełóż do miski, ugotuj ryż w osolonej wodzie, sparz liście kapusty. Liście możesz sparzyć błyskawicznie w mikrofalówce . Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem, wbij jajko, dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj.
Farsz wykładaj na sparzone liście i zawijaj. Gołąbki poukładaj w garnku, wlej wodę na wysokość gołąbków, duś na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, do miękkości kapusty.
Przygotuj sos: pomidory zblenduj i zagotuj razem z koncentratem pomidorowym, następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano. Do sosu dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Ugotowane gołąbki polej aromatycznym sosem i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Patrycja Strozka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wiosenna sałatka według przepisu siostry Anastazji. Smak sezonu
-
Hitowe ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka. Szybciej się nie da
Źródło: mojegotowanie.pl