Smakosze.pl Produkty Smutne doniesienia o cenach pieczywa
canva/PublicDomainImages, pixabay

Smutne doniesienia o cenach pieczywa

6 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczywo kupowane jest przez nas praktycznie każdego dnia, dlatego z niepokojem patrzy się na obecne ceny chleba czy bułek. Niestety, jeśli ktoś oczekiwał pozytywnych zmian, nie mamy dobrych wieści. Portal money.pl skontaktowała się z Piekarnią Kuźmiuk w Lublinie - w czasie rozmowy właściciele mówią, że "tak się działać nie da".

Pieczywo towarzyszy nam przy wielu posiłkach, choć najczęściej przygotowujemy przy jego pomocy kanapki. Przez dłuższy czas mogliśmy cieszyć się chlebami w stosunkowo niskiej cenie. Obecnie wszystko się zmienia.

Prognozy cen gazu na nowy rok dla przedsiębiorców spowodowały, że wielu z nich zaczęło martwić się o swoje biznesy. Swoje dołożyły także podwyżki cen energii elektrycznej - te również są znacznie wyższe dla firm.

Dlaczego pieczywo jest takie drogie?

Pytanie to zadaje sobie z pewnością wielu klientów, którzy nagle zauważają, że bochenki chleba są droższe niż jeszcze przed kilkoma miesiącami. - Nowa taryfa na gaz. Podwyżka dla nas 887 proc. Prosimy nie pytać nas w najbliższym czasie, dlaczego pieczywo zdrożało. Co dalej? Myślimy - napisano w poście opublikowanym przez Piekarnię Kuźmiuk.

Redakcja portalu money.pl skontaktowała się z właścicielami Piekarni Kuźmiuk, najstarszej piekarni w Lublinie, którzy niedawno opublikowali taryfę za gaz, jaką ostatnio im zaproponowano. Takie stawki sprawią, że cena pieczywa znacznie się powiększy.

- Jeżeli nic się nie zmieni, to nie mogę powiedzieć nic poza tym, że tak się dalej działać nie da . I szkoda ogromna, że mimo iż dziadek i ojciec przetrwali straszne lata 40., stalinizm, tata prowadził firmę 50 lat i nie dał się PRL-owi, domiarom, reglamentacjom itd., to my nie przetrwamy "dobrej zmiany" - mówi Katarzyna Goławska, współwłaścicielka Piekarni Kuźmiuk.

Inne obciążenia

Poza gazem dużym problemem jest także prąd, którego zużycie w miejscach takich jak piekarnia, potrafi być ogromne. Przedsiębiorcy obawiają się, że niedługo będą musieli wybierać pomiędzy zapłatą za rachunki, a pensją dla swoich pracowników.

- Tradycyjne pieczywo, które nie jest odpiekane, a wypiekane, pochłania ogromne ilości energii. Jedyny sposób, w jaki klienci mogą pomóc, to kupowanie codziennego pieczywa właśnie w takich małych, lokalnych piekarniach - zachęca Katarzyna Goławska. Dodatkowo Goławska narzeka na zmiany wynikające z Nowego Ładu, które godzą nie tylko w nią i firmę, lecz również jej pracowników.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, który gatunek herbaty jest najzdrowszy. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na rozgrzewającą, poranną kawę z kurkumą i goździkami.

Pieczywo

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: money

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy