Sos Jack Daniel's – idealny dodatek do mięs, warzyw i marynat
Sos Jack Daniel’s – z czego się składa?
Sos Jack Daniel’s, doskonały do marynat czy grillowanego mięsa i warzyw jest niepowtarzalny w swoim smaku. Oprócz whiskey zawiera w swoim składzie sos ananasowy, czosnek, pieprz, sos sojowy. Połączenie tych składników nadaje temu sosu lekko karmelowego i słodkawego posmaku, który idealnie współgra z grillowanym mięsem czy warzywami. Niewielka ilość sosu teriyaki dodaje charakterystycznego smaku.
W dalszej części artykułu znajdziesz informacje dotyczące składników oraz sposobu przygotowania sosu.
Lista składników potrzebnych do zrobienia oryginalnego sosu Jack Daniel’s
Do przygotowania pysznego sosu Jack Daniel’s, który może być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, warzyw czy owoców morza będziesz potrzebować:
-
60 ml whiskey Jack Daniel’s
-
50 ml gotowego sosu teriyaki
-
200 ml soku ananasowego
-
100 ml wody
-
1 mała cebulka
-
1 ząbek czosnku
-
Odrobina sosu sojowego
-
200 g cukru
-
Szczypta pieprzu i soli
-
Chili w proszku (opcjonalnie)
Jak widzisz sos Jack Daniel’s, przygotowywany jest na bazie produktów bardzo zróżnicowanych, które umiejętnie połączone będą nadawały twoim potrawom doskonałego i nadzwyczajnego smaku.
Sposób przygotowania pysznego sosu Jack Daniel’s – instrukcja krok po kroku
Sposób przygotowania sosu Jack Daniel’s jest banalnie prosty. Poniżej znajduje się opis, krok po kroku, co należy zrobić, aby przyrządzić ten pyszny dodatek do dań.
-
Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, a cebulkę obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach.
-
Do garnka włóż wszystkie składniki na sos: whiskey Jack Daniel’s, sos teriyaki, sok ananasowy, wodę, cebulę i czosnek, sos sojowy, wsyp cukier oraz przypraw pieprzem i solą.
-
Całość zagotuj, a potem zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut aż cukier się rozpuści a sos osiągnie odpowiednią według ciebie konsystencję.
-
Jeżeli zależy ci na bardziej pikantnym smaku sosu, dopraw go sproszkowanym chili.
Przygotowanie tego sosu Jack Daniel’s jest dziecinnie proste, prawda?
Jak go używać? Jeżeli chcesz użyć sosu w trakcie smażenia, pieczenia czy grillowania, dodaj go do potrawy pod koniec procesu przygotowywania dania. Taki sos można też podać w osobnym pojemniczku czy kokilce każdemu gościowi, który będzie mógł dozować sobie ilość sosu do dania.
Sos Jack Daniel’s jest wyśmienity i na pewno przypadnie do gustu każdemu, nie tylko miłośnikowi whiskey.
Do jakich potraw dodawać sos Jack Daniel’s?
Sos Jack Daniel’s idealnie łączy swój smak z takimi potrawami jak:
-
Mięsa – żeberka, steki, skrzydełka kurczaka, burgery
-
Ryby – łosoś, dorsz czy halibut
-
Owoce morza – krewetki, kraby, małże
-
Różnego rodzaju warzywa
Sos nadaje się do potraw grillowanych, smażonych czy pieczonych. Tak naprawdę można go dodawać do wszystkiego, bo jest smaczny i bardzo oryginalny.
Oryginalny sos Jack Daniel’s z pewnością zrobi furorę na imprezie czy grillu. Jego wyrazisty smak doda charakteru twoim potrawom, zarówno tym mięsnym, jak i warzywnym. Doskonale nadaje się również na marynatę, dzięki niej twoje potrawy nabiorą głębokiego smaku. Sos Jack Daniel’s przyrządza się w bardzo łatwy i szybki sposób, więc warto zrobić go samemu, dzięki temu możemy także kontrolować jakość składników oraz stopień pikantności. Zaskocz swoich gości niepowtarzalnym smakiem potraw!