Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane z niespodzianką
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 09.03.2021 01:00

Placki ziemniaczane z niespodzianką

Placki ziemniaczane w wyjątkowej odsłonie
Canva.com / YelenaYemchuk

Wyborne placki ziemniaczane niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Nie bez powodu tak łatwo natknąć się na wielbicieli tego smakowitego dania. Okazuje się, że nawet tak popularny smakołyk, jak placki ziemniaczane można przyrządzić w zaskakującej wersji.

Placki ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane nalezą do grona potraw, które są uwielbiane niemal przez każdego smakosza. Swojski specjał można przygotować na wiele sposobów. Ostatnio przedstawialiśmy recepturę, w której dodatkiem jest marchewka.

Tym razem placki ziemniaczane wzbogacimy o imbir. Obok niego zagości papryczka chili. Takiemu rarytasowi nie sposób się oprzeć. Placki ziemniaczane w tej niecodziennej odsłonie niemal natychmiast znikają z talerzy.

Przepis na placki ziemniaczane w tym wydaniu jest bardzo prosty. Nawet osoby, które stronią od kulinarnych poczynań, poradzą sobie z tą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • cebula

  • jajko

  • 15 g mąki pszennej

  • imbir

  • papryczka chili

  • olej 

  • sól

Przepis na zaskakujące placki ziemniaczane

Na początku obieramy i myjemy ziemniaki. Ścieramy je na tarce o większych oczkach. Zostawiamy je na kilka minut w misce. Po tym czasie odciskamy sok, który puściły ziemniaki. Można zrobić to kilka razy, wówczas placki ziemniaczane będą miały idealną konsystencję.

Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków. Oprócz niej masę wzbogacamy o mąkę i odrobinę soli. Nie możemy zapomnieć o sekretnym składnikiem, którym jest imbir. Korzeń obieramy i ścieramy na tarce. Z kolei papryczkę chili drobno kroimy. Te produkty również dodajemy do masy ziemniaczanej.  

Wszystko ze sobą mieszamy. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę. Warto do niej dodać ząbek wyciśniętego czosnku. Wówczas placki ziemniaczane będą jeszcze bardziej smakowite. Na patelni rozgrzewamy olej.

Masę nabieramy na łyżkę i umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu. Placki ziemniaczane powinny być dosyć cienkie. Smażymy je z obu stron na złocisty kolor. Na koniec wykładamy je na ręczniki papierowe. Takie danie z pewnością ucieszy domowników. Warto również wypróbować przepis na placki kukurydziane.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Kobieta

Zapraszamy na nasz Instagram