Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozja
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 22.11.2020 01:00

Placki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozja

Ziemniaki - placki ziemniaczane z nadzieniem
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Smaczny.tv

Ziemniaki wielokrotnie potrafiły wywołać u nas zachwyt. Przeważnie placki na ich bazie wykonujemy w tradycyjny sposób. Nie oznacza to jednak, ze nie można pozwolić sobie na odrobinę innowacji. Placki ziemniaczane po rosyjsku można za takową uznać. Wszystko za sprawą farszu.

Ziemniaki w niecodziennym wydaniu

Ziemniaki można przygotować na najróżniejsze sposoby. Bez wątpienia placki na ich bazie z mięsnym nadzieniem są nie lada gratka dla wielbicieli kulinariów, którzy lubią zjeść smacznie i sycąco. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą w stanie oprzeć się temu specjałowi.

Placki ziemniaczane z farszem wykonamy bez większych problemów. Oczywiście kluczową rolę odegrają ziemniaki. Każdy powinien sobie z nimi poradzić. Przepis jest wyjątkowo intuicyjny i bardzo zbliżony do tego na specjał, z którym zwykliśmy obcować do tej pory

Ziemniaki w formie placków a nadzieniem przygotujemy ze składników, które wielu smakoszy ma w swojej kuchni. Lista produktów jest krótka i nic na niej nie powinno wywoływać większego zaskoczenia. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • 0,5 kg mięsa mielonego

  • 2 cebule

  • jajko

  • 120 g mąki

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • olej

Smakowite placki, w których ziemniaki i mięso mielone grają główną rolę

Na początku obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce. Wzbogacamy je o jajko, mąkę oraz sól. Wszystko starannie mieszamy. Powinna nam powstać jednolita masa. Zrobimy z niej placki ziemniaczane. Teraz przyszła pora na przygotowanie farszu.

Cebule ścieramy na tarce. Dodajemy ją do mięsa i mieszamy z przyprawami. Z farszu formujemy dosyć cienkie placuszki. Oczywiście mięso możemy zastąpić chociażby smażonymi pieczarkami lub kapustą z dodatkami. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Na rozgrzany olej wylewamy porcje masy z ziemniaków. Robimy to tak samo jak w przypadku placków. Wykładamy na nią porcje farszu i zalewamy kolejną porcją masy ziemniaczanej. Całość smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Ziemniaki w takim wydaniu z pewnością zachwycą domowników. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Przepis na bardzo podobny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Smaczny.tv. Stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. 

Źródło: Moje Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram