Smakosze.pl
Ziemniaki - placki ziemniaczane z nadzieniem

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Smaczny.tv

Placki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozja

22 Listopada 2020

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ziemniaki jeszcze nigdy nie były tak pyszne. Nie da się ukryć, że kultowe placki ziemniaczane są nie lada frykasem. Wielu smakoszy często na nie stawia podczas wyboru obiadowego posiłku. Tym razem warto wypróbować placki ziemniaczane po rosyjsku. W

Ziemniaki wielokrotnie potrafiły wywołać u nas zachwyt. Przeważnie placki na ich bazie wykonujemy w tradycyjny sposób. Nie oznacza to jednak, ze nie można pozwolić sobie na odrobinę innowacji. Placki ziemniaczane po rosyjsku można za takową uznać. Wszystko za sprawą farszu.

Ziemniaki w niecodziennym wydaniu

Ziemniaki można przygotować na najróżniejsze sposoby. Bez wątpienia placki na ich bazie z mięsnym nadzieniem są nie lada gratka dla wielbicieli kulinariów, którzy lubią zjeść smacznie i sycąco. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą w stanie oprzeć się temu specjałowi.

Placki ziemniaczane z farszem wykonamy bez większych problemów. Oczywiście kluczową rolę odegrają ziemniaki. Każdy powinien sobie z nimi poradzić. Przepis jest wyjątkowo intuicyjny i bardzo zbliżony do tego na specjał, z którym zwykliśmy obcować do tej pory

Ziemniaki w formie placków a nadzieniem przygotujemy ze składników, które wielu smakoszy ma w swojej kuchni. Lista produktów jest krótka i nic na niej nie powinno wywoływać większego zaskoczenia. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • 0,5 kg mięsa mielonego

  • 2 cebule

  • jajko

  • 120 g mąki

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • olej

Smakowite placki, w których ziemniaki i mięso mielone grają główną rolę

Na początku obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce. Wzbogacamy je o jajko, mąkę oraz sól. Wszystko starannie mieszamy. Powinna nam powstać jednolita masa. Zrobimy z niej placki ziemniaczane. Teraz przyszła pora na przygotowanie farszu.

Cebule ścieramy na tarce. Dodajemy ją do mięsa i mieszamy z przyprawami. Z farszu formujemy dosyć cienkie placuszki. Oczywiście mięso możemy zastąpić chociażby smażonymi pieczarkami lub kapustą z dodatkami. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Na rozgrzany olej wylewamy porcje masy z ziemniaków. Robimy to tak samo jak w przypadku placków. Wykładamy na nią porcje farszu i zalewamy kolejną porcją masy ziemniaczanej. Całość smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Ziemniaki w takim wydaniu z pewnością zachwycą domowników. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Przepis na bardzo podobny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Smaczny.tv. Stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. 

Źródło: Moje Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >
Czosnek w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na czosnek marynowany w ziołach ze słoika

Czytaj więcej >