Smakosze.pl Przepisy Środa pokazał, jak robi zupę jarzynową. Ten składnik jest kluczowy
Screen z film na kanale YouTube Środa Gotuje

Środa pokazał, jak robi zupę jarzynową. Ten składnik jest kluczowy

14 marca 2023

Zupa jarzynowa jest klasykiem polskiej kuchni. Środa pokazał jak zrobić ją z dodatkiem brokuła. Warzywo wspaniale wzbogaca smak dania i dodaje mu przyjemnie pikantnej nuty, przełamując pozostałe smaki. Musicie spróbować.

Przepis na zupę jarzynową z brokułem

W zupie jarzynowej Środy nie zabraknie treściwego bulionu, kurczaka i warzyw. Tych ostatnich do dania trafi aż 6, a najważniejszy będzie brokuł, który nada potrawie pikanterii. Każdy zje z zachwytem.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 4-5 skrzydełek z kurczaka
  • 1 nieduży brokuł bez łodygi
  • pół kalafiora średniej wielkości
  • 4 nieco większe marchewki
  • 2 drobne pietruszki
  • pół dużego kawałek selera
  • 500 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • sól i pieprz biały w ilości do smaku
  • świeży koperek
Niewiarygodne ile kosztuje schabowy u Lewandowskiego. Ceny z menu zwalają z nóg

Jak zrobić pyszną zupę jarzynową? Dodajcie brokuła

W garnku zagotowujemy bulion wraz ze skrzydełkami. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę marchewki, pietruszki i selera. Wrzucamy też twarde końcówki brokuła oraz kalafiora. Całość gotujemy, aż marchewka zmięknie.

Wtedy wrzucamy ziemniaki i pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora. Gdy ziemniaki już będą prawie gotowe, dodajemy rozdrobnionego brokuła i gotujemy przez mniej więcej 5 minut.

Na koniec wlewamy sporządzoną z mąki i masła zasmażkę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Zupę jarzynową po wyłączeniu doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Dodajemy też posiekany koperek wedle uznania.

Uwaga: czas gotowania skrzydełek z kurczaka powinien wynieść 20-30 minut. Gotowanie go w bulionie należy zacząć odpowiednio wcześnie.

Jak podać zupę jarzynową?

Każda porcja smakowitego dania powinna zawierać choć jedno skrzydełko i solidną porcję warzyw. Zupę jarzynową do talerzy wlewamy natomiast dopiero po około 15 minutach od przygotowania. Lekko ostudzona smakuje o niebo lepiej i ma głęboki aromat koperku.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zupy. Szczególnie polecamy prosty patent na kalafiorową . Być może skusi was też rozgrzewający kapuśniak .

Zupa jarzynowa Środy jest pyszna.png
canva/ildipapp

Źródło: YT/ Środa Gotuje

Nacięła cytryny, obsypała solą i wsadziła do słoika. Niewiarygodne co jej wyszło
Nie tylko ceny majonezu wołają o pomstę do nieba. Bosacka spojrzała na etykiety i zamarła
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy