Smakosze.pl Przepisy Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki
Screen z filmu pochodzi z kanału Purella - SUPERFOODY na co dzień na YouTube, canva/ Yana Gayvoronskaya

Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki

10 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ania Starmach pokazała, jak zrobić przepysznego, chrupiącego kurczaka z piekarnika. Pieczony kurczak w marynacie z miodu i z dodatkiem orzechów dosłownie rozpływa się w ustach. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle soczysty. Cała rodzina z pewnością będzie nim zachwycona.

Na stronie aniastarmach.pl możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na wyśmienite dania. Znana kucharka i autorka książek zdradziła przepis na kurczaka z miodem i orzechami. Pieczone mięso w niezwykłej marynacie to idealne danie na chłodne, jesienne dni.

Kurczak pieczony z miodem, orzechami i świeżym rozmarynem według przepisu Ani Starmach zachwyci smakiem każdego miłośnika mięsnych dań. Jest bardzo soczysty, delikatny i jednocześnie pełen aromatu. Orzechy i miód nadają potrawie niezwykłego smaku.

Do pieczonego kurczaka możemy podać wiele dodatków. Gorąco polecam ziemniaki z wody, puree lub ziemniaki opiekane. Puree możemy przygotować również z pieczonej dyni, marchewki, kalafiora. Do kurczaka podajmy też lekką surówkę np. z kapusty pekińskiej lub kapustę czerwoną. Całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Pieczony kurczak z miodem i orzechami

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka

  • garść orzechów włoskich

Składniki na marynatę:

  • 3-4 łyżki płynnego miodu

  • 2-3 łyżki musztardy francuskiej

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • świeży rozmaryn

  • sól, pieprz

Jak zrobić kurczaka z miodem i orzechami według przepisu Ani Starmach?

Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj rozmaryn, przełóż do miski, następnie dodaj miód, cytrynę, oliwę, musztardę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

Mięso umyj, osusz i obtocz w przygotowanej marynacie, kurczaka wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie posiekaj drobno orzechy włoskie. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą lub olejem.

Zamarynowane mięso przełóż na naczynia żaroodpornego. Kurczaka posyp posiekanym orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C, piecz 60-70 minut.

Przygotuj również pieczoną karkówkę według Ani Starmach . Na obiad doskonale sprawdzą się również knedle ze śliwkami . Są proste w przygotowaniu i pyszne.

Kurczak w miodzie z orzechami
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy