Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał swój sposób na zapiekankę bez mięsa. Lepszego obiadu na piątek nie można sobie wymarzyć
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał swój sposób na zapiekankę bez mięsa. Lepszego obiadu na piątek nie można sobie wymarzyć

28 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, co podać na obiad na piątek? Poznaj łatwy przepis od Tomasza Strzelczyka i zaskocz rodzinę. Warzywna zapiekanka przygotowana według rad kucharza, nie ma sobie równych. Zrób i przekonaj się sama o jej smaku.

Genialny obiad na piątek od Strzelczyka

Tomasza Strzelczyka zna prawie każdy miłośnik gotowania . Wszystko za sprawą prostych przepisów, którymi znany kucharz dzieli się w swoich licznych książkach kucharskich oraz w postaci krótkich filmów publikowanych na platformie YouTube. To właśnie tam natrafiliśmy na doskonałe danie, które śmiało można podać na obiad na piątek, bo w ogóle nie zawiera mięsa.

Przygotowana z przepisu Strzelczyka zapiekanka powstaje z samych warzyw, ale one wystarczą i nikt nie odejdzie od stołu głodny. Czym prędzej dowiedz się, jak przygotować danie i podaj je na obiad. Domownicy poproszą nie tylko o dokładkę, ale też byś robiła je znacznie częściej.

sos warzywny.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Najlepsze mięso na świąteczny pasztet. Wychodzi tak, że palce lizać

Z czego składa się zapiekanka?

Jak już wiesz, zapiekanka przygotowywana jest z samych warzyw. Do tych najważniejszych należą ziemniaki, marchewki, ale też pieczarki i cukinia. O tym, czego dokładnie będziesz potrzebować, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 300 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g mozzarelli
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oregano
  • odrobina cukru
  • olej
  • pieprz
  • sól

Zapiekanka warzywna według przepisy Strzleczyka

Ziemniaki oraz marchewki obierz i umyj. Następnie pokrój ziemniaki w cienkie plastry i umieść je w zimnej wodzie. Cukinie dokładnie umyj i razem z marchewkami oraz oczyszczonymi pieczarkami zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora pokrój w drobne plasterki.

Cebulę oraz ząbki czosnku drobno posiekaj w kostkę. Oba składniki podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju. Dodaj pieczarki i smaż składniki, do momentu odparowania wody. Dopiero wtedy wsyp pozostałe warzywa, wymieszaj i smaż przez chwilę.

Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy, a następnie wymieszaj składniki. Warzywa dopraw oregano, cukrem, solą, pieprzem i ponownie wymieszaj . Plastry ziemniaków odcedź, przełóż do miski i przypraw solą, pieprzem. Wszystko wymieszaj jeszcze raz.

Prostokątne naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju. Na spodzie ułóż plastry ziemniaków. Zrób to w taki sposób, aby nachodziły na siebie . Następnie przełóż je warstwą warzywnego sosu.

Na sosie rozsyp starty ser żółty i przykryj go pokrojoną mozzarellą . Ponownie ułóż warstwą ziemniaków i przykryj je sosem oraz obsyp serem. Czynności powtarzaj, aż skończą ci się składniki. Pamiętaj, że na ostatniej warstwie powinny znaleźć się ziemniaki obsypane serem .

Zapiekankę przykryj folią aluminiową . Piecz ją w rozgrzanym do 190 stopni przez około 90 minut. Folię ściągnij 10 minut przed końcem pieczenia . Gotową zapiekankę krój na kawałki i podawaj na obiad.

Sprawdź także, jakiego mięsa unikać w Lidlu oraz poznaj przepis na świąteczny pasztet .

zapie kanka.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Ruszyła oferta świąteczna w restauracji Adamczyka. Jest nawet drożej niż u Gessler
Ułóż ananasa z puszki na cieście francuskim. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy