Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż ananasa z puszki na cieście francuskim. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.11.2024 14:08

Ułóż ananasa z puszki na cieście francuskim. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

ananas na cieście
fot. youtube.com/dessertfreude

Oto prosty przepis na domowe ciastka owocowe. Przygotowujemy je z łatwo dostępnych składników. Co jeszcze lepsze – z produktów, które dobrze znoszą długie przechowywanie, dzięki czemu taki deser jest zawsze pod ręką.

Domowe ciastka ananasowe

Domowe ciastka z ciasta francuskiego, nasza własna wariacja na tzw. viennoiserie, to świetny ratunek w nagłej potrzebie. Takie ciastka można przyrządzić nawet przy gościach, kiedy złożą niezapowiedzianą wizytę. Wystarczy wyciąć z ciasta francuskiego kilka krążków, ułożyć na nich plastry ananasa z puszki i szybko upiec.

Kandyzowane owoce z puszki nie cieszą się wśród dietetyków dobrą opinią. Podobne ciastka można oczywiście przyrządzić ze świeżego owocu, ale jest to już o wiele bardziej czasochłonne. Pamiętajmy jednak, że nawet tak słodki produkt jak owoce w syropie nie jest taki straszny w zestawieniu z niesłodkimi dodatkami i jedzony z umiarem.

zaklejanie ciastek
fot. youtube.com/dessertfreude
Włóż surowy boczek do słoika i dodaj zalewę. Wędlina na święta bez pieczenia i gotowania

Ciasto francuskie i ananas

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Dessertfreude. Pokazana tam propozycja podania to deser z herbatą zimową z jabłek, owoców leśnych i cynamonu. Warto spróbować takiej kompozycji.

Składniki

  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko jaja

Przepis na ciastka z ananasem

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Puszkę ananasów w plastrach otwieramy i odcedzamy owoce. Wymaczamy je dokładnie ręcznikiem papierowym, by pozbyć się syropu. 

Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy i rozwałkowujemy lekko. Wycinamy w nim kółka – dwa razy więcej niż mamy plastrów ananasa. Kółka powinny mieć też o 1-2 cm większą średnicę.

Na połowie kółek z ciasta układamy po plasterku ananasa. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem i posypujemy owoce. Nakrywamy je pozostałymi kawałkami ciasta.

Brzegi placuszków z ciasta francuskiego zaklejamy jak pierogi. Można pomóc sobie widelcem. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W miseczce roztrzepujemy żółtko jajka. Smarujemy z wierzchu każde ciastko żółtkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Deser pieczemy przez ok. 30 minut i podajemy.

Przeczytaj też przestrogi przed owocami w puszce i poznaj sztuczkę z otwieraniem konserw.

ciastka z ananasem
fot. youtube.com/dessertfreude

Źródło: Youtube.com/dessertfreude