Strzelczyk pokazał w 7 minut, jak robi obiad z jednej patelni. Jest tani i przepyszny
Pomysł na tani obiad przyda się każdemu. Proste dane z ryżem zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka nie wymaga skomplikowanych składników i wiele czasu, a cała rodzina będzie najedzona i zadowolona. Warto spróbować.
Pomysł na tani obiad Tomasza Strzelczyka
Zrobienie obiadu dla całej rodziny nie musi być wyzwaniem. Z prostym przepisem od Strzelczyka pyszną potrawę przygotujecie w mniej niż godzinę, a zakup niezbędnych produktów nie zrujnuje waszego portfela.
Składniki:
- 1 spory kawałek kiełbasy
- 1 zielona papryka
- 1 średnia marchewka
- 1 większa cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 190 g ryżu
- 250 ml passaty pomidorowej
- 125 ml wody
- 250 ml bulionu np. warzywnego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- szczypiorek wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
- płatki chili (można pominąć)
Lista produktów nie jest długa, a dostaniecie je w każdym sklepie spożywczym. Mając wszystko przygotowane, możemy przejść do przyrządzania. Instrukcję znajdziecie pod zdjęciem.
Jak zrobić tani obiad? Tomasz Strzelczyk ma pomysł
Danie zrobimy na jednej patelni. Zaczynamy od zrumienienia na niej pokrojonej w plasterki kiełbasy. Gdy już wytopi się nieco tłuszczu, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją.
Pod koniec dodajemy też pokrojony w plasterki czosnek i chwilę przesmażamy. Podobnie postępujemy z koncentratem pomidorowym. Wlewamy bulion oraz wodę, po czym wsypujemy ryż i wrzucamy liście laurowe.
Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i ewentualnie chili. Patelnie przykrywamy i dusimy danie na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie. Potrwa to 10-15 minut. W międzyczasie nie mieszamy.
Wskazówka: kiełbasę tradycyjną można zamienić na produkt roślinny o podobnej konsystencji i wyrazistym smaku lub na namoczony w bulionie granulat sojowy. Danie wciąż będzie smaczne, a z chęcią zjedzą je również weganie i wegetarianie.
Jak podać danie od Tomasza Strzelczyka?
Najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu, gdy ryż jest najsmaczniejszy. Z każdym podgrzaniem będzie coraz bardziej miękki , więc jego jedzenie stanie się mniej przyjemne. Nie zapomnijmy posypać potrawy szczypiorkiem, który doda jej świeżości.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na tani obiad. Wypróbujcie koniecznie pyszną zupę pomidorową z czerwoną soczewicą — jest sycąca i aromatyczna. Być może skusi was też roślinny strogonow .
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA