Żadne pomidory, żadna cukinia. Moja mama robi domowy ketchup z tego warzywa, rodzina nie chce już jeść innego
Ketchup zwykle jest przygotowywany z pomidorów. Gdy robimy go w domu, czasem używamy cukinii. Jednak moja mama sięga po zupełnie inne warzywo. Domowy ketchup z niego jest wyjątkowo smaczny. Rodzina nie chce jeść już innego.
Domowy ketchup, czyli smak i zdrowie
Ketchup ze sklepu zwykle jest robiony z pomidorów. Możemy wybierać w wersji łagodnej lub pikantnej. Gdy przygotowujemy domowy ketchup, również sięgamy po pomidory lub robimy go z cukinii. Cenimy smak domowego ketchupu, bo jest naturalny, bez konserwantów i wiemy, co jemy.
Jednak czasem warto sięgnąć po inne warzywa niż pomidory, czy cukinie. Moja mama robi domowy ketchup z papryki. Jest tak pyszny, że rodzina chce jeść tylko taki ketchup. Polecam wyjątkowy przepis na domowy ketchup z papryki. Wypróbuj go, bo naprawdę warto.
Coraz więcej Polaków pije tę odmianę herbaty. Jej nadmiar może szkodzić zdrowiu, badania nie pozostawiają złudzeńJak przygotować domowy ketchup z papryki?
Składniki:
- 3 kg papryki czerwonej
- 100 g papryczek chili
- 2 cebule
- 3 główki czosnku
- 1 ½ szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- ½ szklanki octu
- 400 g koncentratu pomidorowego
- szklanka oleju rzepakowego
- łyżeczka oregano
Papryki myjemy, oczyszczamy i blendujemy. Potem przelewamy do garnka, dodajemy ocet, olej, sól, cukier i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut. W tym czasie siekamy cebulę i czosnek.
Dodajemy do garnka, dosypujemy oregano i znów wszystko blendujemy. Gotujemy domowy ketchup jeszcze 20 minut. Następnie przelewamy do gorących słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na dobę.
Domowy ketchup z papryki, czyli palce lizać
Warto przygotować od razu więcej tego domowego ketchupu z papryki. W moim domu znika błyskawicznie, bo jest tak smaczny. Pasuje do kanapek, dań obiadowych i frytek. Jest pyszny z zapiekankami i makaronami.
Pamiętajmy, że otwarty ketchup z papryki musimy przechowywać w lodówce. Jego przyrządzenie jest proste. Gdy papryka staje się coraz tańsza, warto zrobić zapas tego domowego ketchupu z papryki. Pisaliśmy o papryce faszerowanej. Podawaliśmy też przepis na paprykę po chorwacku.
Źródło: mojegotowanie.pl