Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne pomidory, żadna cukinia. Moja mama robi domowy ketchup z tego warzywa, rodzina nie chce już jeść innego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.08.2023 16:06

Żadne pomidory, żadna cukinia. Moja mama robi domowy ketchup z tego warzywa, rodzina nie chce już jeść innego

domowy ketchup
Materiał YouTube z kanału Weronika Domogród

Ketchup zwykle jest przygotowywany z pomidorów. Gdy robimy go w domu, czasem używamy cukinii. Jednak moja mama sięga po zupełnie inne warzywo. Domowy ketchup z niego jest wyjątkowo smaczny. Rodzina nie chce jeść już innego. 

Domowy ketchup, czyli smak i zdrowie

Ketchup ze sklepu zwykle jest robiony z pomidorów. Możemy wybierać w wersji łagodnej lub pikantnej. Gdy przygotowujemy domowy ketchup, również sięgamy po pomidory lub robimy go z cukinii. Cenimy smak domowego ketchupu, bo jest naturalny, bez konserwantów i wiemy, co jemy.

Jednak czasem warto sięgnąć po inne warzywa niż pomidory, czy cukinie. Moja mama robi domowy ketchup z papryki. Jest tak pyszny, że rodzina chce jeść tylko taki ketchup. Polecam wyjątkowy przepis na domowy ketchup z papryki. Wypróbuj go, bo naprawdę warto. 

papryka
Canva/LenkaPrusova
Coraz więcej Polaków pije tę odmianę herbaty. Jej nadmiar może szkodzić zdrowiu, badania nie pozostawiają złudzeń

Jak przygotować domowy ketchup z papryki?

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 100 g papryczek chili
  • 2 cebule
  • 3 główki czosnku
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • ½ szklanki octu
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • szklanka oleju rzepakowego
  • łyżeczka oregano

Papryki myjemy, oczyszczamy i blendujemy. Potem przelewamy do garnka, dodajemy ocet, olej, sól, cukier i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut. W tym czasie siekamy cebulę i czosnek.

Dodajemy do garnka, dosypujemy oregano i znów wszystko blendujemy. Gotujemy domowy ketchup jeszcze 20 minut. Następnie przelewamy do gorących słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na dobę. 

Domowy ketchup z papryki, czyli palce lizać

Warto przygotować od razu więcej tego domowego ketchupu z papryki. W moim domu znika błyskawicznie, bo jest tak smaczny. Pasuje do kanapek, dań obiadowych i frytek. Jest pyszny z zapiekankami i makaronami. 

Pamiętajmy, że otwarty ketchup z papryki musimy przechowywać w lodówce. Jego przyrządzenie jest proste. Gdy papryka staje się coraz tańsza, warto zrobić zapas tego domowego ketchupu z papryki. Pisaliśmy o papryce faszerowanej. Podawaliśmy też przepis na paprykę po chorwacku. 

domowy ketchup
Canva/OleksandrP

Źródło: mojegotowanie.pl