Strzelczyk wziął kapustę kiszoną i zrobił najlepsze kotlety. Mielone i schabowe nie mają do nich startu
Jest wiele przepisów na kotlety bez mięsa. Ale kiedy Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis, wiele z nich zbledło. Oto jego sposób na kotlety z kapusty kiszonej.
Kotlety bez mięsa
Na pewno znajdą się tacy, dla których hasło „ kotlety bez mięsa ” jest puste w treści. Jednak przecież to nie mięso stanowi o tym, czym są kotlety, ale sposób przygotowania: smażenie. To zaś nadaje składnikom niezwykły, sycący smak.
Wie o tym Tomasz Strzelczyk , który na obiad proponuje nam kotlety z kapusty kiszonej. Ten pyszny specjał kuchni polskiej jest jednocześnie lekki i bardzo zdrowy. Wspiera naszą dietę, dostarczając przy okazji probiotyki i witaminy , tak potrzebne nam zwłaszcza w sezonie przejściowym.
Kotlety z kiszonej kapusty
Aby kotlety nie rozwalały się, kiszoną kapustę łączymy z ziemniakami . W ten sposób Strzelczyk pokazuje coś w rodzaju ciaperkrautu, który również łączy w sobie te dwa składniki. Wszystko zaś serwuje z sosem grzybowym .
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 350 g kiszonej kapusty
- 3 cebule
- 150 ml śmietanki
- 1 jajko
- 1 garść suszonych grzybów
- Sól, pieprz, cząber, tymianek
Kotlety bezmięsne według Strzelczyka
Grzyby płuczemy, wymieniamy wodę i moczymy do miękkości. Następnie zagotowujemy je i po 30 minutach odcedzamy, pozostawiając wodę do sosu. Odstawiamy do przestudzenia.
Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie przeciskamy je przez praskę.
Jedną cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju ze szczyptą soli. Dodajemy posiekane grzyby. Przyprawiamy cząbrem, solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut.
Kiedy składniki zaczną przywierać do dna, zalewamy je wywarem grzybowym i gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie dolewamy śmietankę, ciągle mieszając. Gotujemy przez kolejne 10 minut, by się zredukował.
Pozostałe cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Kapustę kiszoną również siekamy i dodajemy na patelnię. Przyprawiamy pieprzem i tymiankiem.
Warzywa w misce łączymy z przeciśniętymi ziemniakami. Wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy z niej kulki wielkości mandarynki i układamy na talerzu oprószonym mąką.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kulki z masy kapuściano-ziemniaczanej lekko spłaszczamy i układamy na patelni. Smażymy z obu stron, aż będą złociste . Na obiad podajemy z sosem grzybowym.
Wypróbuj też przepisy na rozgrzewający krem z kalafiora i niezwykłą zupę gulaszową .