Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wziął kapustę kiszoną i zrobił najlepsze kotlety. Mielone i schabowe nie mają do nich startu
fot.Canva/Oddasz fartucha

Strzelczyk wziął kapustę kiszoną i zrobił najlepsze kotlety. Mielone i schabowe nie mają do nich startu

19 listopada 2024

Jest wiele przepisów na kotlety bez mięsa. Ale kiedy Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis, wiele z nich zbledło. Oto jego sposób na kotlety z kapusty kiszonej.

Kotlety bez mięsa

Na pewno znajdą się tacy, dla których hasło „ kotlety bez mięsa ” jest puste w treści. Jednak przecież to nie mięso stanowi o tym, czym są kotlety, ale sposób przygotowania: smażenie. To zaś nadaje składnikom niezwykły, sycący smak.

Wie o tym Tomasz Strzelczyk , który na obiad proponuje nam kotlety z kapusty kiszonej. Ten pyszny specjał kuchni polskiej jest jednocześnie lekki i bardzo zdrowy. Wspiera naszą dietę, dostarczając przy okazji probiotyki i witaminy , tak potrzebne nam zwłaszcza w sezonie przejściowym.

smażenie kotletów
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Ta zupa rozgrzewa bardziej niż rosół. Wszyscy są zaskoczeni, z czego ją robię

Kotlety z kiszonej kapusty

Aby kotlety nie rozwalały się, kiszoną kapustę łączymy z ziemniakami . W ten sposób Strzelczyk pokazuje coś w rodzaju ciaperkrautu, który również łączy w sobie te dwa składniki. Wszystko zaś serwuje z sosem grzybowym .

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 350 g kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 150 ml śmietanki
  • 1 jajko
  • 1 garść suszonych grzybów
  • Sól, pieprz, cząber, tymianek

Kotlety bezmięsne według Strzelczyka

Grzyby płuczemy, wymieniamy wodę i moczymy do miękkości. Następnie zagotowujemy je i po 30 minutach odcedzamy, pozostawiając wodę do sosu. Odstawiamy do przestudzenia.

Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie przeciskamy je przez praskę.

Jedną cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju ze szczyptą soli. Dodajemy posiekane grzyby. Przyprawiamy cząbrem, solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut.

Kiedy składniki zaczną przywierać do dna, zalewamy je wywarem grzybowym i gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie dolewamy śmietankę, ciągle mieszając. Gotujemy przez kolejne 10 minut, by się zredukował.

Pozostałe cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Kapustę kiszoną również siekamy i dodajemy na patelnię. Przyprawiamy pieprzem i tymiankiem.

Warzywa w misce łączymy z przeciśniętymi ziemniakami. Wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy z niej kulki wielkości mandarynki i układamy na talerzu oprószonym mąką.

Na patelni rozgrzewamy olej. Kulki z masy kapuściano-ziemniaczanej lekko spłaszczamy i układamy na patelni. Smażymy z obu stron, aż będą złociste . Na obiad podajemy z sosem grzybowym.

Wypróbuj też przepisy na rozgrzewający krem z kalafiora i niezwykłą zupę gulaszową .

kotlety z kapusty
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Rząd mówi dość. Już za rok nie kupisz świątecznego karpia w taki sposób
Przenigdy nie jedz takiej szynki. Ryzykujesz zdrowie, skutki mogą być tragiczne
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy