Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wziął ziemniaki i przykrył tą mieszanką. Jego zapiekanka to prawdziwe cudo
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Strzelczyk wziął ziemniaki i przykrył tą mieszanką. Jego zapiekanka to prawdziwe cudo

5 września 2024

Oto jak Tomasz Strzelczyk przygotowuje zapiekankę ziemniaczaną. Owszem, jest tysiąc sposobów na to proste danie. Ten jednak jest niezawodny, a jego efekt – pyszny.

Zapiekanka na obiad

Zapiekanka to często przygotowywane w naszych domach danie. Jest dobrym sposobem na wykorzystanie resztek z obiadu . Oczywiście pewnie równie często pieczemy ją ze świeżych składników.

Obiadowe zapiekanki to także świetny sposób, by dać upust kreatywności w kuchni ze względu na ilość możliwych kombinacji, składników i technik przygotowywania. Niemal zawsze, tak jak i w tym przypadku, zawierają ser i śmietanowy sos. Z tymi składnikami zaś nie sposób pobłądzić – zapieczone i ciągnące, smakują wszystkim i zawsze.

nacinanie ziemniaków

Ten doskonały przepis na śniadanie zdradził mi sąsiad. Już nie wyobrażam sobie innego posiłku rano

Zapiekanka Strzelczyka

Jeśli w przepisie Tomasza Strzelczyka jest coś nietypowego, to sposób, w jaki podaje on ziemniaki: zapieczone w całości i ponacinane , a nie w plasterkach, jak robimy to zazwyczaj. Proponowana kompozycja smaków pozwala zastosować ten przepis do każdego rodzaju ziemniaków, jakimi dysponujemy, w tym wczorajszego puree. Jednak ziemniaki w mundurkach czynią to danie niecodziennym.

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 250 g serka śmietankowego
  • 150 ml śmietanki
  • 150 g szynki
  • 120 g żółtego sera
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mały pęczek cebuli dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

Obiad z ziemniaków według Strzelczyka

Ziemniaki szorujemy i nacinamy w paski o grubości 2 mm. Nie przecinamy ich do końca – podobnie jak w technice hasselback. Zalewamy je w garnku wodą, solimy i gotujemy. Odcedzamy, kiedy będą miękkie i nierozgotowane. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym nacięciami do góry.

Szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, a następnie posiekaną dymkę i przetarty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy z serkiem i śmietanką na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz wybranymi przyprawami. Masa powinna mieć konsystencję sosu .

Serek wylewamy na ziemniaki i dokładnie rozprowadzamy. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez ok. 35 minut , aż ser będzie zapieczony na brązowo. Obiad podajemy na gorąco, ale dobrze znosi też odgrzewanie w mikrofalówce.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłe kotlety mielone i warzywne placki według Makłowicza .

ziemniaki z zapiekanki

Wlej mleko do kapusty i wstaw na 15 minut do mikrofali. Będziesz żałował, że nie znałeś tego wcześniej
Kup tanie mięso w Lidlu i pokrój w kostkę. Boski pomysł na szybki obiad powala na kolana
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy