Strzelczyk wziął ziemniaki i przykrył tą mieszanką. Jego zapiekanka to prawdziwe cudo
Oto jak Tomasz Strzelczyk przygotowuje zapiekankę ziemniaczaną. Owszem, jest tysiąc sposobów na to proste danie. Ten jednak jest niezawodny, a jego efekt – pyszny.
Zapiekanka na obiad
Zapiekanka to często przygotowywane w naszych domach danie. Jest dobrym sposobem na wykorzystanie resztek z obiadu . Oczywiście pewnie równie często pieczemy ją ze świeżych składników.
Obiadowe zapiekanki to także świetny sposób, by dać upust kreatywności w kuchni ze względu na ilość możliwych kombinacji, składników i technik przygotowywania. Niemal zawsze, tak jak i w tym przypadku, zawierają ser i śmietanowy sos. Z tymi składnikami zaś nie sposób pobłądzić – zapieczone i ciągnące, smakują wszystkim i zawsze.
Zapiekanka Strzelczyka
Jeśli w przepisie Tomasza Strzelczyka jest coś nietypowego, to sposób, w jaki podaje on ziemniaki: zapieczone w całości i ponacinane , a nie w plasterkach, jak robimy to zazwyczaj. Proponowana kompozycja smaków pozwala zastosować ten przepis do każdego rodzaju ziemniaków, jakimi dysponujemy, w tym wczorajszego puree. Jednak ziemniaki w mundurkach czynią to danie niecodziennym.
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 250 g serka śmietankowego
- 150 ml śmietanki
- 150 g szynki
- 120 g żółtego sera
- 2 czerwone cebule
- 1 mały pęczek cebuli dymki
- 3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
Obiad z ziemniaków według Strzelczyka
Ziemniaki szorujemy i nacinamy w paski o grubości 2 mm. Nie przecinamy ich do końca – podobnie jak w technice hasselback. Zalewamy je w garnku wodą, solimy i gotujemy. Odcedzamy, kiedy będą miękkie i nierozgotowane. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym nacięciami do góry.
Szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, a następnie posiekaną dymkę i przetarty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy z serkiem i śmietanką na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz wybranymi przyprawami. Masa powinna mieć konsystencję sosu .
Serek wylewamy na ziemniaki i dokładnie rozprowadzamy. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez ok. 35 minut , aż ser będzie zapieczony na brązowo. Obiad podajemy na gorąco, ale dobrze znosi też odgrzewanie w mikrofalówce.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłe kotlety mielone i warzywne placki według Makłowicza .