Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zdradził sekret idealnych kartaczy. Prawie wszyscy robią je źle
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zdradził sekret idealnych kartaczy. Prawie wszyscy robią je źle

21 kwietnia 2023

Kartacze są znakomitym daniem, znanym zwłaszcza na Podlasiu. Choć wielu smakoszy decyduje się je przygotować, równie duża grupa zapomina o odpowiednich proporcjach składników. Tomasz Strzelczyk zdradził jak dobrać ilość ziemniaków ugotowanych i surowych, aby uzyskać najlepsze efekty.

Przepis na znakomite kartacze Tomasza Strzelczyka

Proporcja do przygotowania pysznych kartaczy to 10% ziemniaków ugotowanych do ziemniaków surowych. Zachowując odpowiedni stosunek masy i stosując ziemniaki mączyste typu C, uzyskamy smakowite kluski, które będą rozpływały się w ustach.

Składniki na kartacze:

  • 300 g surowej karkówki
  • 900 g ziemniaków surowych, obranych
  • 90 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 niezbyt duża cebula
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na okrasę:

  • pokrojony w kostkę boczek
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • sól wedle uznania
Pokrój i dorzuć do poszatkowanej kapusty. Tak wiosennej surówki jeszcze nie jadłeś

Jak zrobić wyśmienite kartacze? Kluczowe są proporcje

Przygotowanie zaczynamy od starcia surowych ziemniaków na tarce o drobnych oczkach. Najlepiej od razu umieszczać je naw misce wyłożonej gazą — wtedy będzie je łatwiej odcisnąć z nadmiaru płynu.

Wodę z ziemniaków odstawiamy. Na dnie miski zbierze się skrobia, którą też wykorzystamy. Mięso mielimy w maszynce, korzystając z sitka o drobnych oczkach. Wraz z nim rozdrabniamy też  cebulę , a następnie doprawiamy całość solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą wraz z płynem znad skrobi. Ziemniaki surowe łączymy z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami ugotowanymi oraz skrobią z miski. Solimy.

Z mięsnego farszu formujemy kulki. Z ziemniaczanej masy kształtujemy placuszek i zamykamy w nim nadzienie, starannie zlepiając brzegi. Tak przygotowujemy wszystkie kartacze, a następnie partiami gotujemy je w przygotowanym wcześniej garnku.

Jak podać kartacze?

Tomasz Strzelczyk ziemniaczany rarytas wypełnionym mięsem polewa okrasą ze zrumienionego na patelni boczku i cebulki. Składniki doprawia majerankiem i solą. Jego zdaniem tak smakują najlepiej.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite rarytasy regionalne. Oprócz kartaczy warto przetestować podlaskie pierogi z zieloną soczewicą i boczkiem . Być może skusi was również tradycyjny śląski obiad .

Kartacze Tomasza Strzleczyka są pyszne.png
canva/Bartosz Choroszewski

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

To największy błąd przy grillowaniu. Przez niego nawet najlepsze potrawy będą szkodliwe
Nie pomyl tych wiosennych grzybów. Skutki mogą być opłakane
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy