Pokrój i dorzuć do poszatkowanej kapusty. Tak wiosennej surówki jeszcze nie jadłeś
Wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka i pomidorów jest świetnym dodatkiem do obiadu. Jest bardzo uniwersalna - pasuje do mięs, ryb i dań z warzyw. Doprawiona świeżym koperkiem i oliwą z oliwek jest lekka, zdrowa i pełna smaku.
Surówka z młodej kapusty w sam raz do obiadu
Surówka jest absolutnie niezbędnym dodatkiem do obiadu. Zwłaszcza wiosną i latem, kiedy mamy dostęp do smacznych, soczystych warzyw. Najlepszą surówkę przygotujesz z młodej, białej kapusty i kilku podstawowych składników.
Surówka z kapusty będzie pysznym dodatkiem do każdego obiadu. Podasz ją z każdym rodzajem mięsa, warzywami czy rybami. Doskonale podkreśli smak całego dania, jest lekka, aromatyczna i zdrowa.
Zapomnij o doprawianiu surówek majonezem i śmietaną. Do wiosennej surówki dodaj wyłącznie świeży koperek i oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówka z kapusty, ogórka zielonego i pomidorów nie ma sobie równych.
Wlej sok z cytryny do gorącego mleka. Po chwili nie uwierzysz własnym oczomLekka surówka z młodej kapusty
Składniki:
- mała główka młodej kapusty
- duży ogórek zielony
- 2 słodkie pomidory
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Jak zrobić surówkę z kapusty, ogórków i pomidorów?
Kapustę poszatkuj, ogórka pokrój w cienkie plasterki. Składniki przełóż do jednej miski, oprósz solą, pieprzem, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odlej nadmiar wody.
Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Surówkę dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Dodaj olej lub oliwę i ponownie wymieszaj. Surówkę podaj do obiadu.
Z kapusty przygotujesz również wyśmienite kotlety. Będą jeszcze smaczniejsze niż zwykłe kotlety z wieprzowiny. Do obiadu doskonale sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej i aromatycznego sosu na bazie musztardy.