Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zrobił żeberka po staropolsku. Aż się rozpadają, takie są mięciutkie
Fot. Facebook/Tomasz Strzelczyk; YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zrobił żeberka po staropolsku. Aż się rozpadają, takie są mięciutkie

12 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znany kucharz i autor przepisów – Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na żeberka. Przygotowane jego sposobem są tak miękkie, że rozpadają się pod widelcem. Wystarczy patelnia. Poznaj jego prosty sposób i przygotuj je na obiad. Cała rodzina będzie zachwycała się ich smakiem.

Żeberka staropolskie według Strzelczyka

Kilka dni temu Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTubie podzielił się z widzami kolejnym doskonałym przepisem. Tym razem pokazał jak zrobić żeberka po staropolsku. Jego metoda jest banalnie prosta i istotne przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Nie to jest jednak aż tak istotne. Najważniejszy jest smak, który w tym przypadku jest po prostu wyborny oraz miękkość. Strzelczyk przygotowuje je w taki sposób, że mięso rozpływa się w ustach. Zrób je na najbliższy obiad, a już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób.

żeberka na patelni.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Ten farsz do gołąbków bije inne na głowę, musisz spróbować

Tylko kilka składników

Najważniejszym składnikiem są, oczywiście, żeberka. Kup takie, które będą świeże, a w dodatku będą zawierać sporą ilość mięsa. Oprócz nich będziesz potrzebować także kilku innych składników. Wszystkie umieszczono na liście znajdującej się poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomiń żadnego, bo to właśnie dzięki nim smakują tak doskonale. Żeby je przygotować, ystarczy ci jedna patelnia.

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • 5 cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • majeranek
  • mąka
  • smalec
  • pieprz
  • sól

Przepis Strzelczyka na żeberka

Zacznij od oczyszczenia żeberek z białej błony. Nadetnij ją u nasady i ściągnij. Następnie pokrój żeberka na kawałki i przypraw solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Dokładnie wetrzyj przyprawy w mięso. Żeberka obtocz w mące.

Następnie obsmaż je na smalcu. W czasie smażenia przygotuj cebule. Obierz je i posiekaj w cienkie pióra. Z patelni ściągnij żeberka i na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Wsyp drobno posiekany czosnek i wymieszaj składniki.

Dodaj przecier pomidorowy i całość dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj musztardę, rozmieszaj i podsmażaj przez chwilę. Wsyp łyżkę mąki, wlej bulion i ponownie wymieszaj. Sos przypraw zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Do sosu włóż obsmażone żeberka. Zmniejsz ogień, przykryj i duś pod przykryciem przez godzinę. Sprawdź, czy żeberka są już miękkie. Na 5 minut przed końcem duszenia dodaj do sosu majeranek i – gotowe. Podawaj z ziemniakami i dobrą surówką. Sprawdź przepis na egzotyczny obiad oraz wypróbuj przepis na prosty deser .

GOTOWE ŻEBERKA.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Okrasa zrobił taką wiosenną koperkową, że cieknie ślinka. Nie skończy się na jednym talerzu
Pierś z kurczaka kroję w cienkie paski i panieruję w płatkach kukurydzianych. Wszyscy się na nie rzucają
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy