Strzelczyk zrobił żeberka po staropolsku. Aż się rozpadają, takie są mięciutkie
Znany kucharz i autor przepisów – Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na żeberka. Przygotowane jego sposobem są tak miękkie, że rozpadają się pod widelcem. Wystarczy patelnia. Poznaj jego prosty sposób i przygotuj je na obiad. Cała rodzina będzie zachwycała się ich smakiem.
Żeberka staropolskie według Strzelczyka
Kilka dni temu Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTubie podzielił się z widzami kolejnym doskonałym przepisem. Tym razem pokazał jak zrobić żeberka po staropolsku. Jego metoda jest banalnie prosta i istotne przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Nie to jest jednak aż tak istotne. Najważniejszy jest smak, który w tym przypadku jest po prostu wyborny oraz miękkość. Strzelczyk przygotowuje je w taki sposób, że mięso rozpływa się w ustach. Zrób je na najbliższy obiad, a już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób.
Tylko kilka składników
Najważniejszym składnikiem są, oczywiście, żeberka. Kup takie, które będą świeże, a w dodatku będą zawierać sporą ilość mięsa. Oprócz nich będziesz potrzebować także kilku innych składników. Wszystkie umieszczono na liście znajdującej się poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomiń żadnego, bo to właśnie dzięki nim smakują tak doskonale. Żeby je przygotować, ystarczy ci jedna patelnia.
Składniki:
- 2 kg żeberek
- 5 cebul
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- majeranek
- mąka
- smalec
- pieprz
- sól
Przepis Strzelczyka na żeberka
Zacznij od oczyszczenia żeberek z białej błony. Nadetnij ją u nasady i ściągnij. Następnie pokrój żeberka na kawałki i przypraw solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Dokładnie wetrzyj przyprawy w mięso. Żeberka obtocz w mące.
Następnie obsmaż je na smalcu. W czasie smażenia przygotuj cebule. Obierz je i posiekaj w cienkie pióra. Z patelni ściągnij żeberka i na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Wsyp drobno posiekany czosnek i wymieszaj składniki.
Dodaj przecier pomidorowy i całość dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj musztardę, rozmieszaj i podsmażaj przez chwilę. Wsyp łyżkę mąki, wlej bulion i ponownie wymieszaj. Sos przypraw zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Do sosu włóż obsmażone żeberka. Zmniejsz ogień, przykryj i duś pod przykryciem przez godzinę. Sprawdź, czy żeberka są już miękkie. Na 5 minut przed końcem duszenia dodaj do sosu majeranek i – gotowe. Podawaj z ziemniakami i dobrą surówką. Sprawdź przepis na egzotyczny obiad oraz wypróbuj przepis na prosty deser .