Surówka w czerwonej kapusty lepsza niż z restauracji
Surówka jest ważnym elementem dania obiadowego. Dostarcza witamin i soli mineralnych, ale też wprowadza lekkość i orzeźwienie. Jeśli znudziły ci się już zielone sałaty i marchewka z jabłkiem, mamy apetyczną propozycję. Przygotuj surówkę z czerwonej kapusty. Będzie lepsza niż z restauracji.
Czerwona kapusta nie cieszy się w naszej kuchni dużą popularnością. Może ładnie wygląda na straganie, ale rzadko ląduje w naszym koszyku. Nie mamy pomysłu co z niej zrobić. Dlatego przychodzimy wam z pomocą.
Naprawdę warto docenić to warzywo, bo jest bardzo zdrowe, wartościowsze nawet od kapusty białej. Od głowiastej kapusty różni się też nieco smakiem, a na talerzu wygląda niezwykle apetycznie.
Surówka z czerwonej kapusty lepsza niż z restauracji
Składniki:
-
pół małej główki czerwonej kapusty
-
sól, cukier
-
2 łyżki orzechów włoskich
-
natka pietruszki
-
1 ząbek czosnku
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka soku z cytryny
-
pieprz
Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty
Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Poszatkuj ją dość drobno. W garnku zagotuj wodę, wrzuć rozdrobnioną kapustę, zagotuj.
Do garnka wsyp trochę soli i cukru do smaku (nie więcej niż po łyżeczce). Gotuj kapustę, aż zrobi się miękka. Wtedy odcedź ją i wystudź.
Orzechy lekko posiekaj, wcześniej możesz krótko podprażyć je na suchej patelni. Dodaj do kapusty razem z 1-2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.
Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Kapustę oprósz solą, pieprzem i cukrem, polej przygotowanym sosem, wymieszaj.
Po więcej inspiracji na pyszne i zdrowe surówki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na surówkę z porów wg siostry Anastazji , a także recepturę na jesienną surówkę z buraków .
Źródło zdjęcia: canva/anandaBGD
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps