Smakosze.pl Przepisy Surówka w czerwonej kapusty lepsza niż z restauracji
canva/Olga Yastremska's Images

Surówka w czerwonej kapusty lepsza niż z restauracji

2 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Surówka jest ważnym elementem dania obiadowego. Dostarcza witamin i soli mineralnych, ale też wprowadza lekkość i orzeźwienie. Jeśli znudziły ci się już zielone sałaty i marchewka z jabłkiem, mamy apetyczną propozycję. Przygotuj surówkę z czerwonej kapusty. Będzie lepsza niż z restauracji.

Czerwona kapusta nie cieszy się w naszej kuchni dużą popularnością. Może ładnie wygląda na straganie, ale rzadko ląduje w naszym koszyku. Nie mamy pomysłu co z niej zrobić. Dlatego przychodzimy wam z pomocą.

Naprawdę warto docenić to warzywo, bo jest bardzo zdrowe, wartościowsze nawet od kapusty białej. Od głowiastej kapusty różni się też nieco smakiem, a na talerzu wygląda niezwykle apetycznie.

Surówka z czerwonej kapusty lepsza niż z restauracji

Składniki:

  • pół małej główki czerwonej kapusty

  • sól, cukier

  • 2 łyżki orzechów włoskich

  • natka pietruszki

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • pieprz

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Poszatkuj ją dość drobno. W garnku zagotuj wodę, wrzuć rozdrobnioną kapustę, zagotuj.

Do garnka wsyp trochę soli i cukru do smaku (nie więcej niż po łyżeczce). Gotuj kapustę, aż zrobi się miękka. Wtedy odcedź ją i wystudź.

Orzechy lekko posiekaj, wcześniej możesz krótko podprażyć je na suchej patelni. Dodaj do kapusty razem z 1-2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.

Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Kapustę oprósz solą, pieprzem i cukrem, polej przygotowanym sosem, wymieszaj.

Po więcej inspiracji na pyszne i zdrowe surówki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na surówkę z porów wg siostry Anastazji , a także recepturę na jesienną surówkę z buraków .

krojenie kapusty
krojenie kapusty

Źródło zdjęcia: canva/anandaBGD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy