Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z czerwonej kapusty z octem. Pyszna i zdrowa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.03.2022 01:00

Surówka z czerwonej kapusty z octem. Pyszna i zdrowa

Surówka z czerwonej kapusty z octem
canva/DronG

Surówka z czerwonej kapusty z octem, marchewką i jabłkiem to pyszny dodatek obiadowy. Surówka dobrze łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, jest bardzo aromatyczna i ma wyśmienity smak. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z octem.

Czerwona kapusta ma delikatny, lekko słodki smak, który umożliwia stworzenie wielu pysznych i oryginalnych surówek obiadowych. Kapusta jest lekka, mało kaloryczna i zawiera dużo cennych witamin, w tym witaminy z grupy B i witaminę C.

Surówki z czerwonej kapusty są bardzo popularne. Surówka z dodatkiem octu, cukru, oliwy jest jedną z moich ulubionych wersji. Surówkę przygotowuję z marchewką, cebulką, jabłkiem i natką pietruszki, jest przepyszna.

Z czym podaję surówkę z czerwonej kapusty z octem? Z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną, pieczonymi i smażonymi rybami, a także z wegetariańskimi i wegańskimi kotlecikami. Każde danie podane z aromatycznym dodatkiem smakuje genialnie.

Jeśli szukasz pomysłu na surówkę z czerwonej kapusty- tu poznasz przepis na chrupiącą surówkę z kapusty z dodatkiem czosnku, jest świetna do obiadu.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z octem

Składniki:

  • mała kapusta czerwona

  • czerwone jabłko

  • marchewka

  • mała cebula

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki cukru

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

Kapustę poszatkuj, zetrzyj na tarce marchewkę, cebulę, pokrój w cienkie plasterki jabłko i skrop je delikatnie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Cebulkę posyp cukrem i odstaw na chwilę.

Szatkowanie kapusty czerwonej

Źródło zdjęcia: canva/ anandaBGD Kapustę przełóż do miski, dodaj marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, cebulę z cukrem. Wlej oliwę, ocet i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, na górę poukładaj plastry jabłka i podaj, smacznego.