Surówka z czerwonej kapusty z octem. Pyszna i zdrowa
Surówka z czerwonej kapusty z octem, marchewką i jabłkiem to pyszny dodatek obiadowy. Surówka dobrze łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, jest bardzo aromatyczna i ma wyśmienity smak. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z octem.
Czerwona kapusta ma delikatny, lekko słodki smak, który umożliwia stworzenie wielu pysznych i oryginalnych surówek obiadowych. Kapusta jest lekka, mało kaloryczna i zawiera dużo cennych witamin, w tym witaminy z grupy B i witaminę C.
Surówki z czerwonej kapusty są bardzo popularne. Surówka z dodatkiem octu, cukru, oliwy jest jedną z moich ulubionych wersji. Surówkę przygotowuję z marchewką, cebulką, jabłkiem i natką pietruszki, jest przepyszna.
Z czym podaję surówkę z czerwonej kapusty z octem? Z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną, pieczonymi i smażonymi rybami, a także z wegetariańskimi i wegańskimi kotlecikami. Każde danie podane z aromatycznym dodatkiem smakuje genialnie.
Jeśli szukasz pomysłu na surówkę z czerwonej kapusty- tu poznasz przepis na chrupiącą surówkę z kapusty z dodatkiem czosnku, jest świetna do obiadu.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z octem
Składniki:
mała kapusta czerwona
czerwone jabłko
marchewka
mała cebula
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
sól, pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
Kapustę poszatkuj, zetrzyj na tarce marchewkę, cebulę, pokrój w cienkie plasterki jabłko i skrop je delikatnie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Cebulkę posyp cukrem i odstaw na chwilę.
Źródło zdjęcia: canva/ anandaBGD Kapustę przełóż do miski, dodaj marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, cebulę z cukrem. Wlej oliwę, ocet i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, na górę poukładaj plastry jabłka i podaj, smacznego.