Świąteczne śledzie z suszonymi pomidorami na ostro
pixabay.com

Świąteczne śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

Kiedy zbliżają się święta, warto pomyśleć wcześniej nad menu, aby zaskoczyć najbliższych pysznymi potrawami. W naszej tradycji bardzo popularne są śledzie, które nie tylko świetnie smakują, ale i doskonale wpływają na zdrowie. Ryby te zawierają mnóstwo potasu, białka i żelaza, witamin A, D oraz B6. Są też cennym źródłem kwasów tłuszczowych. Są one szczególnie istotne w diecie osób cierpiących na anemię oraz z dolegliwościami układu krążenia.

Kiedy zbliżają się święta, warto pomyśleć wcześniej nad menu, aby zaskoczyć najbliższych pysznymi potrawami. W naszej tradycji bardzo popularne są śledzie, które nie tylko świetnie smakują, ale i doskonale wpływają na zdrowie. Ryby te zawierają mnóstwo potasu, białka i żelaza, witamin A, D oraz B6. Są też cennym źródłem kwasów tłuszczowych. Są one szczególnie istotne w diecie osób cierpiących na anemię oraz z dolegliwościami układu krążenia.

Bez śledzi trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek Wigilię. Są one podstawą świątecznego stołu. Warto przygotowywać je również na inne okazje, a nawet i bez. Są dostępne przez cały rok i świetnie sprawdzają się jako przekąska, np. na spotkaniach rodzinnych lub przyjęciach.

Śledź jest bardzo uniwersalną rybą. Można podawać go w klasyczny sposób – ze śmietaną, cebulą, koprem i jabłkiem, ale ten przepis zna chyba każdy. Warto zatem poeksperymentować i wypróbować coś nowego.

Świetną alternatywą są śledzie z suszonymi pomidorami na ostro. To danie jest świetnym połączeniem smaków – słonego, pikantnego, kwaśnego i słodkiego od pomidorów. Można jeść je bez większych wyrzutów sumienia, ponieważ nie zawiera w sobie śmietany. Jest to niewątpliwie propozycja dla osób, które lubią pikantne potrawy. Wszystko za sprawą dodatku w postaci papryczki chili. Jej sugerowana ilość to 1 sztuka, ale można dać jej więcej (lub mniej, aby uzyskać delikatniejszy smak). Przed dodaniem warto sprawdzić jej ostrość na języku. Należy też pamiętać, aby po krojeniu nie dotykać dłońmi twarzy, a w szczególności nosa i oczu, co spowodowałoby nieprzyjemne pieczenie.

Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro bardzo ładnie się prezentują, a ich smak jest oryginalny i nietuzinkowy. Przygotowanie tej przystawki nie zajmuje dużo czasu, co jest szczególnie ważne dla zabieganych osób, a jak wiadomo, przed świętami liczy się każda minuta. Wszystkie składniki dostępne są przez cały rok w większości sklepów spożywczych.

Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami na ostro:

- 10 filetów śledziowych z zalewy solnej

- 5 łyżek musztardy z całymi ziarnami gorczycy

- 200 g suszonych pomidorów w oleju

- 1 biała cebula

- papryczka chili – 1 sztuka dla uzyskania średniej ostrości, można dodać więcej

- 2 łyżki octu balsamicznego

- olej rzepakowy lub lniany

- posiekany szczypiorek lub natka pietruszki

- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania śledzi z suszonymi pomidorami na ostro:

Śledzie wyjąć z zalewy i spróbować, czy są bardzo słone. Jeśli sól jest zbyt intensywnie wyczuwalna, można je przepłukać zimną wodą. Następnie śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki (4-5 centymetrowe paski).

Rybę ułożyć w szerokim naczyniu i dodać musztardę. Najlepiej sprawdza się tutaj musztarda francuska, która charakteryzuje się łagodnym smakiem i gruboziarnistą konsystencją. Papryczkę chili umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na małe kawałeczki (cienkie plasterki). Wrzucić do naczynia. Dodać świeżo zmielony pieprz według uznania i całość dokładnie wymieszać.

Cebulę obrać, pokroić w piórka i dołożyć do śledzi. Z zalewy wyjąć suszone pomidory i pokroić na cienkie paski. Dodać je do naczynia i ponownie wymieszać.

Całość przełożyć do słoika lub naczynia plastikowego, dolać octu balsamicznego, trochę oleju z suszonych pomidorów oraz kilka łyżek oleju lnianego lub rzepakowego. Zamknąć słoik lub pojemnik i przekręcając, doprowadzić do połączenia wszystkich składników. Śledzie powinny być przykryte całkowicie. Jeśli tak nie jest, można dodać więcej oleju.

Odstawić do przegryzienia się smaków, minimum na 2 godziny, a najlepiej na cały dzień. Warto co jakiś czas odwrócić naczynie, aby przemieszać składniki, które opadną na dno.

Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce kilka dni (maksymalnie 6).

Śledzie z całą zawartością wykładać na płaski talerz i podawać posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Można serwować je jako przystawkę, podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Następny artykuł