Szokujące ceny fasolki szparagowej. Wejdziesz do sklepu i przystaniesz z wrażenia
Fasolka szparagowa może być w tym roku droga. Obecne ceny warzywa z uprawy tunelowej przyprawiają o zawrót głowy. Na cieszenie się jego smakiem przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać.
Ceny fasolki szparagowej szokują
Na rynek właśnie trafiły pierwsze zbiory fasolki szparagowej z upraw tunelowych. Amatorzy tego rarytasu prawdopodobnie będą jednak musieli obejść się smakiem, gdyż cena warzywa jest znaczna.
Jak podaje eska.pl, lokalni sprzedawcy oferują ją za bagatela 70-80 zł/kg. Internauci donoszą, że widzieli nawet miejsca, gdzie fasolka szparagowa kosztowała nawet i 100 złotych za tę ilość. Dostępne jest też warzywo z uprawy włoskiej, ale wciąż nie jest przystępne cenowo - 30-40 zł/kg to wciąż sporo.
Dlaczego fasolka szparagowa jest droga?
Odpowiedź jest prosta: koszty upraw w szklarniach czy tunelach w tym roku są wyższe ze względu na ceny mediów. Jeśli więc ktoś chce raczyć się warzywami poza właściwym sezonem, musi liczyć się z faktem, że jest to droga preferencja.
Sezon na fasolkę szparagową zbieraną z pola dopiero przed nami. Warzywo wysiewa się w maju, a do sprzedaży trafia w lipcu i sierpniu. Zamiast więc martwić się o to, czy uda się przygotować zapasy na zimę, warto uzbroić się w cierpliwość i korzystać z innych wiosennych smakołyków.
Jak podawać fasolkę szparagową?
W sezonie warto pokusić się o proste przygotowanie tego warzywa. Przyrządzana na parze czy w wodzie fasolka szparagowa będzie świetnym dodatkiem do obiadu lub sałatek. Polecamy śmiało łączyć ją z owocami, sałatami i ulubionymi serami. Polane sosem winegret kompozycja będzie wyborna.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na fasolkę szparagową. Spróbujcie koniecznie wersji z sezamem — jest znakomita. Być może skusi was też lekka wersja bez podsmażanej bułki tartej .
Źródło: Eska