Smakosze.pl Produkty Szokujące ceny fasolki szparagowej. Wejdziesz do sklepu i przystaniesz z wrażenia
canva/AnVyChicago

Szokujące ceny fasolki szparagowej. Wejdziesz do sklepu i przystaniesz z wrażenia

21 maja 2023

Fasolka szparagowa może być w tym roku droga. Obecne ceny warzywa z uprawy tunelowej przyprawiają o zawrót głowy. Na cieszenie się jego smakiem przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać.

Ceny fasolki szparagowej szokują

Na rynek właśnie trafiły pierwsze zbiory fasolki szparagowej z upraw tunelowych. Amatorzy tego rarytasu prawdopodobnie będą jednak musieli obejść się smakiem, gdyż cena warzywa jest znaczna.

Jak podaje eska.pl, lokalni sprzedawcy oferują ją za bagatela 70-80 zł/kg. Internauci donoszą, że widzieli nawet miejsca, gdzie fasolka szparagowa kosztowała nawet i 100 złotych za tę ilość. Dostępne jest też warzywo z uprawy włoskiej, ale wciąż nie jest przystępne cenowo - 30-40 zł/kg to wciąż sporo.

Odstawiła 1 produkt i schudła 10 kg. Znamy sekret diety gwiazdy Klanu

Dlaczego fasolka szparagowa jest droga?

Odpowiedź jest prosta: koszty upraw w szklarniach czy tunelach w tym roku są wyższe ze względu na ceny mediów. Jeśli więc ktoś chce raczyć się warzywami poza właściwym sezonem, musi liczyć się z faktem, że jest to droga preferencja.

Sezon na fasolkę szparagową zbieraną z pola dopiero przed nami. Warzywo wysiewa się w maju, a do sprzedaży trafia w lipcu i sierpniu. Zamiast więc martwić się o to, czy uda się przygotować zapasy na zimę, warto uzbroić się w cierpliwość i korzystać z innych wiosennych smakołyków.

Jak podawać fasolkę szparagową?

W sezonie warto pokusić się o proste przygotowanie tego warzywa. Przyrządzana na parze czy w wodzie fasolka szparagowa będzie świetnym dodatkiem do obiadu lub sałatek. Polecamy śmiało łączyć ją z owocami, sałatami i ulubionymi serami. Polane sosem winegret kompozycja będzie wyborna.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na fasolkę szparagową. Spróbujcie koniecznie wersji z sezamem — jest znakomita. Być może skusi was też lekka wersja bez podsmażanej bułki tartej .

Fasolka szparagowa jeszcze nie w sezonie.png
canva/Image Professionals GmbH

Źródło: Eska

Kupił kalafior w Biedronce i oberwał liście. Jego komentarz jest hitem sieci
Prosty sposób na mizerię bez grama goryczy. 1 szczegół ma kolosalne znaczenie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy