Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ta cebula jest toksyczna, nie jedz za żadne skarby. Ryzykujesz poważnym problemem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.02.2025 19:26

Ta cebula jest toksyczna, nie jedz za żadne skarby. Ryzykujesz poważnym problemem

cebula
Fot. Canva

Cebula jest nieodłącznym składnikiem wielu dań. Niestety, nie każdy wie, jak przechowywać warzywo w odpowiedni sposób. Przyczynia się to do tego, że cebula staje się toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia. Jak rozpoznać toksyczną cebulę?

Cebula – warzywo niezbędne

Cebula, znana jest z doskonałego smaku, dosyć dużej uniwersalności, a przede wszystkim z tego, że jest warzywem bardzo wytrzymałym. Przynajmniej tak mówi teoria. W praktyce okazuje się, że cebula musi być przechowywana w odpowiednich warunkach, w innym wypadku ulegnie zepsuciu. Istnieje także duże prawdopodobieństwo, że warzywo stanie się toksyczne.

Dlatego tak ważne jest, aby nauczyć się rozpoznawać zepsutą cebulę. Poznaj nasze wskazówki umieszczone poniżej, a nie narazisz się na przykre konsekwencje. Wskazujemy także bezpieczny sposób na przechowywanie tego niezbędnego kuchennego składnika.

ce bu.jpg
Fot. Canva
Weź papier toaletowy i upchaj go w lodówce. Gdy tego spróbowałem, nie uwierzyłem własnym oczom

Takiej cebuli unikaj

Wśród kucharzy istnieje przekonanie, że cebula, która wypuściła podczas przechowywania zielone kiełki, to oznaka jej zepsucia. Według nich pod żadnym pozorem nie powinno się jej spożywać. Samo przekonanie prawdopodobnie wynika z tego, że ziemniaki, które kiełkują, nie nadają się do spożycia, bo są toksyczne. Czy w wypadku kiełkującej cebuli jest podobnie?

Dalsza część tekstu pod filmem.

Twierdzenie o toksyczności kiełkującej cebuli jest jednym z największych mitów. Kiełki nie są oznaką zepsucia, a sygnałem o niewłaściwym przechowywaniu warzywa. Zjawisko jest naturalnym procesem dojrzewania, ale nie należy go lekceważyć. W dodatku przejrzała cebula traci swoją słodycz i staje się gorzka.

Wraz z zielonymi kiełkami może pojawić się gnicie cebuli. Staje się ona wtedy miękka i towarzyszyć jej może nieprzyjemny zapach. Takiej cebuli należy unikać, bo w tym wypadku warzywo faktycznie jest toksyczne. 

kiełkująca cebula.jpg
Fot. Canva/Paul Hein

Jak przechowywać cebulę?

Aby uniknąć zepsucia cebuli, warto poznać warunki, które należy jej zapewnić. Stosując je, istnieje duże prawdopodobieństwo, że warzywo przechowywane w domu zawsze będzie świeże i zdatne do użycia.

Pierwsza zasada przechowywania cebuli dotyczy znalezienia odpowiedniego miejsca. Powinno być ono suche, pozbawione źródeł światła, a także w miarę chłodne. Jeżeli chodzi o temperaturę, to idealnie by było, gdyby wynosiła ona w granicach zera stopni. W domowych warunkach jest to trudne do spełnienia, ale warto postarać się o to, aby była ona jak najniższa. Jeżeli przechowujesz warzywo w mieszkaniu, postaw na lodówkę lub szafkę kuchenną, która jest ustawiona daleko od źródeł ciepła, np.: zmywarki, piekarnika czy kuchenki. Cebule warto umieścić także w papierowej torbie.

Najlepszym wyborem będzie chłodny garaż, piwnica lub inne pomieszczenie gospodarcze, spełniające wymogi. Należy również pamiętać o tym, aby od czasu do czasu przeglądać cebule i pozbywać się okazów, które uległy nadpsuciu. W ten sposób zapobiegniesz rozprzestrzenieniu się, np. pleśni na inne cebule.

cebula w torbie.jpg
Fot. Canva