Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź pietruszkę i połóż na niej widelec. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.02.2025 18:17

Weź pietruszkę i połóż na niej widelec. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

pietruszka
Fot. Canva

Nie znosisz siekać natki pietruszki? Obawiasz się skaleczeń, a cały proces zajmuje zbyt wiele czasu? Poznaj sztuczkę kuchenną, dzięki której natkę przygotujesz raz-dwa.

Krojenie pietruszki nigdy nie było prostsze

O ile w samej czynności krojenia nie ma nic skomplikowanego, o tyle przygotowanie natki pietruszki przed posiekaniem jest bardzo żmudne i zajmuje o wiele za dużo czasu. Na całe szczęście istnieje sposób, dzięki któremu ta czynność stanie się łatwiejsza. Nie ucierpią także twoje palce, a przygotowanie potraw z dodatkiem tego zioła będzie jeszcze szybsze.

Kuchenną sztuczkę dokładnie omawiamy w dalszej części tekstu. Dowiesz się, na czym polega, a także będziesz mieć okazję do przekonania się, dlaczego warto wykorzystać ją w kuchni.

natka pietruszki.jpg
Fot. YouTube/mealandmomentswithchantal
Wlej do wody i napij się przed snem. Dobry sen to tylko część zalet

Sposób na szybkie krojenie pietruszki

Okazuje się, że do krojenia pietruszki warto wykorzystać nie tylko nóż, ale i widelec. I nie jest to spowodowane tym, że sztućce powinny występować w komplecie. Widelec ma tutaj realne zastosowanie, ponieważ ułatwi oddzielenie liści pietruszki od łodyg.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Wystarczy, że poszczególne łodygi natki pietruszki ułożysz na desce do krojenia. Następnie należy ułożyć na nich widelec w taki sposób, aby jego zęby zahaczyły o liście. W tym momencie należy wykonać ruch, przesuwając widelec po desce. Liście w łatwy sposób powinny oddzielić się od łodyg. Teraz bez problemu możesz je posiekać.

trick.jpg
Fot. YouTube/mealandmomentswithchantal

Dlaczego warto spożywać natkę pietruszki?

Wiesz już, jak w łatwy sposób oddzielić liście pietruszki do łodyg, więc warto poznać także korzyści, jakie wynikają z jej spożycia. Natka pietruszki jest bogata w cenne dla organizmu składki odżywcze. Wśród nich znalazły się witaminy z grup A, E, K, C oraz B. Wzbogacają je minerały, takie jak wapń, potas, sód, magnez, fosfor, żelazo. 

Spożywanie natki pietruszki może uchronić organizm przed anemią, a także wzmocnić kości oraz zęby. To jednak nie koniec zalet. Ziele jest diuretykiem, które ma działanie moczopędne, co ułatwia usunięcie wody z organizmu i poprawia pracę nerek. 

Efekty spożywania rośliny są widoczne także na zewnątrz. Natka wpływa na kondycję włosów i skóry. Witaminy C, E, A wzmacniają cebulki włosów, a także odbudowują skórę. Warzywo jest także w stanie wspierać odchudzanie, ponieważ wspomaga trawienie i oczyszcza organizm z toksyn.

Sprawdź także, jakie zmiany zajdą w Żabce oraz wypróbuj przepis na danie z jednej przyprawy

obrana natka.jpg
Fot. YouTube/mealandmomentswithchantal