Smakosze.pl Przepisy Ta owsianka smakuje jak szarlotka, a jest zdrowsza i mniej kaloryczna. Pokochasz ją od razu
screeny z filmu pochodzą z kanału dietetyka_w_pigulce na Instagramie

Ta owsianka smakuje jak szarlotka, a jest zdrowsza i mniej kaloryczna. Pokochasz ją od razu

8 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Zamiast jeść coś niezdrowego na szybko, ugotuj owsiankę z jabłkiem o smaku szarlotki. Jest przepyszna, pożywna i przygotujesz ją w dosłownie 5 minut.

Owsianka. Doskonały posiłek na rozpoczęcie dnia

Nie ma lepszego śniadania od owsianki. Podana na ciepło z ulubionymi dodatkami jest nie tylko pożywna, ale i bardzo smaczna. Owsiankę gotowaną zrobimy w dosłownie kilka minut. Możemy ją więc przygotować w nawet najbardziej zabiegany poranek, a dostarczy nam energii na wiele godzin.

Przepisów na owsiankę jest naprawdę wiele. Dla łasuchów i miłośników domowych ciast, polecamy śniadanie z płatków owsianych, które smakuje jak pieczona szarlotka. Przepis na owsiankę zdradziła popularna dietetyczka, Agata Stawińska.

Jej kanał, dietetyka_w_pigulce na Instagramie obserwuje ponad 100 tysięcy osób. Dietetyczka przedstawiła kilka wersji owsianki. Możemy ją dosłodzić erytrytolem lub cukrem, a także ugotować na mleku lub napoju roślinnym, np. mleku migdałowym.

Do owsianki dodajemy również posiekane orzechy, masło orzechowe lub pastę tahini. Gotowe danie smakuje obłędnie. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału dietetyka_w_pigulce na Instagramie.

Buraczki zasmażane Gessler nie mają sobie równych. Sekretem smaku jest tradycyjny składnik

Obłędna owsianka z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • łyżka posiekanych orzechów lub masła orzechowego
  • jabłko
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego
  • łyżka erytrytolu, ewentualnie cukru
  • cynamon

Jak zrobić owsiankę o smaku szarlotki?

Zagotuj mleko, następnie dodaj płatki owsiane, erytrytol i cynamon. Pokrój w kostkę jabłko. ¼ owocu przełóż na talerz, obtocz cynamonem i wstaw na chwilę do mikrofalówki. Resztę jabłka wrzuć do owsianki. Całość gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, żeby jabłko zmiękło.

Owsiankę przełóż na talerz i podaj z jabłkami i masłem orzechowym lub siekanymi orzechami , smacznego. Wypróbuj także owsiankę pieczoną od Ewy Chodakowskiej oraz kokosową owsiankę o smaku batonika Bounty.

Dlaczego warto dodać sodę do marynaty do mięsa? Korzyści są nie do opisania
Przenigdy nie wylewaj zalewy z groszku. Nie żartujemy, zrobisz z niej najtańszy i najlepszy majonez
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy