Dlaczego warto dodać sodę do marynaty do mięsa? Korzyści są nie do opisania
Uwielbiamy dania przygotowane z mięsa. Czasem jednak przyrządzenie odpowiednio smacznej potrawy jest nie lada sztuką. Duszone, pieczone a nawet smażone mięso wychodzi twarde, niwecząc nasze starania. Remedium na takie zjawisko jest niepozorna soda oczyszczona.
Zadbaj, by Twoje mięso zawsze wychodziło miękkie i delikatne
To, jak wyjdzie dana potrawa w dużej mierze zależy od wybranego mięsa. Dużo trudniej dobrze przyrządzić wołowinę niż łatwiejszego w obróbce kurczaka. Sprytny patent z sodą możesz jednak zastosować do każdego mięsnego dania. Do osiągnięcia sukcesu wystarczą raptem 2 szczypty produktu.
Czy można jeść imbir ze skórką? Prawie każdy był w błędzieDlaczego marynuje się mięso przed obróbką termiczną?
Marynowanie mięsa ma 2 podstawowe zadania. Pierwszym z nich jest nadanie mu odpowiedniego smaku. Drugie polega na zmiękczeniu mięsa, aby było smaczne i przyjemne w jedzeniu. Twardy jak podeszwa kotlet na nikim nie zrobi wrażenia.
Jest wiele polecanych metod marynowania. Możemy w tym celu użyć mleka, maślanki, coli a nawet soku z ogórków kiszonych. Mało osób jednak zdaje sobie sprawę jak skuteczna w działaniu może być soda oczyszczona, a przecież składnik ten powszechnie występuje w naszych kuchniach.
Soda jest substancją spulchniającą. Z tego powodu kojarzymy ją raczej z wypiekami. Co stanie się jednak jeśli dosypiemy odrobinę do marynaty? Leżakujące w niej mięso stanie się niezwykle kruche i delikatne.
Użycie sody oczyszczonej do mięsnej marynaty jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać ją z pozostałymi składnikami. Do takiej mikstury wkładamy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po upływie tego czasu gotowe jest do dalszej obróbki termicznej.
Jakie jeszcze zastosowanie do mięsa ma soda oczyszczona?
Aby zastosować sodę oczyszczoną nie musimy przygotowywać całej marynaty. Równie dobrze sprawdzi się w innych postaciach. Przydatna będzie do mięsa przeznaczonego do smażenia, a nawet gotowanego. Jak ją zastosować?
Jeśli chcesz, by gotowane mięso wyszło miękkie i soczyste po prostu dosyp sodę do wody. Prawidłowa proporcja wynosi ½ łyżeczki na każde 1000 ml. Warto pamiętać, że soda nie wpływa na smak potrawy, wobec czego sprawdzi się w wielu przepisach.
Jak użyć sody do mięsa smażonego? Wystarczy, ze wcześniej natrzesz nią na przykład kotlety. Po kilku godzinach w lodówce opłucz je, osusz i opanieruj. Zdziwisz się jak smaczne może być takie proste danie.
Soda świetnie nada się też do intensywnego w smaku mięsa. Mowa tu na przykład o jagnięcinie, baraninie czy dziczyźnie. Dzięki leżakowaniu w sodzie gatunki te stracą swój czasem zbyt zdecydowany aromat. Wystarczy namoczyć je w zalewie z wody z dodatkiem łyżeczki sody i gotowe. Soda przydaje się nie tylko przy gotowaniu mięsa. Najlepsze placuszki bez dodatku sody nie mają prawa się udać.