Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Buraczki zasmażane Gessler nie mają sobie równych. Sekretem smaku jest tradycyjny składnik
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.03.2023 22:17

Buraczki zasmażane Gessler nie mają sobie równych. Sekretem smaku jest tradycyjny składnik

buraczki zasmażane
Canva / lisaaMC ; Instagram @magdagessler_official

Buraczki zasmażone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Magda Gessler zaskoczyła swoim sposobem na ich przygotowanie. Gwiazda sztuki kulinarnej poleca, aby warzywa te przesmażyć na smalcu wieprzowym ze skwarkami. Dzięki temu będą wyjątkowo smaczne.

Buraczki zasmażane pomysłu Magdy Gessler

Buraki jako takie są warzywem bardzo zdrowym. Zawierają w sobie liczne pierwiastki oraz witaminy. Ponieważ wiele z nich jest rozpuszczalna w tłuszczach, właśnie na tłuszczu radzi przesmażyć je Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram. Dzięki temu zawarte w nich pożyteczne składniki staną się lepiej przyswajalne.

 

Bosacka przeczytała skład herbaty i się wściekła. Od razu zaapelowała do wszystkich

Przepis na buraczki zasmażane Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 600 g buraków ćwikłowych
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • sól, cukier, pieprz czarny, kminek
  • ocet jabłkowy

Pyszne i zdrowe buraczki zasmażane Magdy Gessler krok po kroku

Warzywa na buraczki zasmażane umyj i przełóż do garnka. Zalej je zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na ogniu. Gotuj przez ok. 45-60 minut, do momentu aż zmiękną.

Miękkie buraki ostaw do ostygnięcia. Następnie warzywa obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kiedy uporasz się z burakami, obierz i drobno pokrój cebulę.

Na patelni dobrze rozgrzej łyżkę smalcu ze skwarkami. Na tłuszcz wrzuć cebulę i smaż ją z niewielkim dodatkiem soli. Oprósz warzywo mąką i dodaj starte buraki. Całość smaż do chwili, kiedy woda puszczona przez buraki nieco odparuje.

Buraczki zasmażane dopraw do smaku. Uważaj z dodatkiem soli, bowiem była ona użyta już podczas smażenia cebuli. Gotową potrawę podawaj na ciepło do ulubionych dań mięsnych. Buraczki doskonale smakują także po ponownym odgrzaniu. Własny patent na warzywa na ciepło ma znana i lubiana Ewa Wachowicz. Tę metodę na buraczki do obiadu stosowano już wiele lat temu.

smalec ze skwarkami.png
Canva / Aneta_Gu

Źrodło: shareinfo