Ta surówka króluje w mojej kuchni od końca wakacji. Rodzina za nią przepada, podstawą jest sezonowe warzywo
Surówka jet stałym elementem niejednego obiadu. Jesienią stawiam na warzywo, które dostarcza mnóstwa witamin i ma tak bogaty smak, że pasuje do wielu dań. Wykonanie rarytasu jest bardzo proste, a rodzina zjada go w tempie ekspresowym. Musicie spróbować.
Wyśmienita surówka na początek jesieni
Prosta kompozycja pomarańczowej dyni, pełnej witaminy C kapusty kiszonej i soczystego jabłka spodoba się nawet wybrednym. Jest przyjemnym połączeniem słodkiego i kwaśnego i będzie świetnym towarzystwem nie tylko dla mięsa. Warto skosztować.
Składniki:
- 300-350 g surowej dyni np. piżmowej
- 150-200 g kapusty kiszonej z marchewką
- 1 spore, słodkie jabłko np. ligol
- 1 mała cebula np. ze szczypiorem
- natka pietruszki wedle uznania
- 20 ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Kilka składników kojarzących się z jesienią przyjemnie urozmaici końcówkę lata. Surówkę robi się sprawnie, a znika jeszcze szybciej. Przekonajcie się , jak jest prosta, czytając instrukcję wykonania dostępną w dalszej części artykułu.
Jak przygotować jesienną surówkę? Postawcie na dynię
Zaczynam od starcia dyni na tarce o średniej wielkości oczkach. Wrzucamy ja do miski wraz z posiekaną kapustą kiszoną. Jabłko myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję je do dyni i kiszonej kapusty i szybko mieszam.
W ten sposób owoc nie zdąży ściemnieć. Natkę pietruszki i cebulę siekam. Wrzucam je do pozostałych składników, po czym wlewam olej. Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam solą oraz pieprzem . Schładzam przed podaniem.
Do czego podać surówkę z dyni?
Warzywna kompozycja dobrze sprawdza się jako dodatek do klasycznych kotletów schabowych lub sojowych. Można też zaserwować ją wraz z warzywnymi pulpetami np. takimi z marchewki .
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite surówki. Szczególnie polecamy prostą i smaczną kompozycję na bazie kalarepy . Być może skusi was rarytas z dodatkiem pora .