Smakosze.pl Przepisy Ta wiosenna sałatka jest inna niż wszystkie. Decyduje 1 składnik
Fot. Canva/JianGang Wang

Ta wiosenna sałatka jest inna niż wszystkie. Decyduje 1 składnik

11 kwietnia 2024

Po kalorycznych wielkanocnych potrawach czas sięgnąć po lekkie i wiosenne sałatki. Polecamy przepis na sałatkę z nieco zapomnianego warzywa. Jego smak to połączenie kalarepy i kapusty.

Brukiew pełna cennych wartości

Mało kto jadać brukiew. Jednak dawniej to warzywo było niezwykle popularne. Jego smak jest wyjątkowym połączeniem smaku kapusty i kalarepy. Warto przypomnieć sobie o brukwi i włączyć ją do swojej diety . Pełna jest witaminy C, potasu, magnezu, wapnia i kwasu foliowego. Brukiew doskonale wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje.

Ma działanie przeciwzapalne i chroni układ sercowo-naczyniowy. Oprócz tego jedzenie brukwi pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chroni przed cukrzycą typu 2. To też idealne warzywo dla osób, które chcą schudnąć. Ma mnóstwo błonnika i sprawia, że długo jesteśmy syci. Jedzenie brukwi dobrze działa na skórę i zapobiega rakowi jelita grubego.

brukiew
Fot. Canva/cislander
Makaron, mięso mielone i kilka dodatków. Ten obiad starczy na kilka dni, szybki i przepyszny

Chcesz schudnąć? Jedz brukiew!

Brukiew ma niewiele kalorii . W 100 g zawiera ich zaledwie 37. Należy pamiętać, żeby przed jedzeniem tego wartościowego warzywa, dokładnie go umyć . Jak jeść brukiew? Można ją dusić, smażyć, piec i gotować.

Brukiew sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek i zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Polecamy też przepis na sałatkę z brukwi. Pyszne danie pełne smaku i witamin będzie jak znalazł na wiosnę. Brukiew świetnie smakuje z jabłkiem i marchewką, dlatego dodaj je do tej sałatki.

Jak zrobić sałatkę z brukwi?

Składniki:

  • 300 g obranej brukwi
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 jabłko
  • biała część pora
  • szczypiorek
  • koperek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sałatki zacznij od umycia i obrania brukwi i marchwi. Zetrzyj je na tarce o małych oczkach . Jabłko ze skórką pokrój w słupki, dodaj posiekany szczypiorek i koperek.

Dodaj majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sałatkę przed podaniem możesz schłodzić w lodówce. Podawaliśmy przepis na odświeżającą sałatkę po świątecznym przejedzeniu. Informowaliśmy też o masowym wyrzucaniu jedzenia po Wielkanocy.

sałatka
Fot. Canva/ch_ch
Weź serduszka, przykryj folią i ubij tłuczkiem. Za ten przepis ktoś powinien dostać nagrodę
Odkąd nauczyłem się robić w domu kebab z kurczaka, rodzina nie chce nic innego. Nie dziwię się
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy