Smakosze.pl Przepisy Ta zupa od lat jest wiosną hitem w moim domu. Lepsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte
Pyszna zupa szczawiowa
Fot. Shutterstock/Justyna Troc

Ta zupa od lat jest wiosną hitem w moim domu. Lepsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte

5 kwietnia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Znudziły Wam się już tradycyjne zupy? Nic straconego. Warto sobie odświeżyć pamięć, ponieważ istnieje przepis na pyszną potrawę, która została nieco zapomniana, a cały czas zaskakuje swoim smakiem. Przedstawiamy Wam przepis na zupę szczawiową.

Zupa pierwszym daniem obiadu

Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, że zupy są przysmakiem Polaków. Po prostu je uwielbiamy. Co sprawia, że są tak powszechne w naszym kraju? Oczywiście niesamowity smak, a każda zupa wyróżnia się innym i jest jedyna w swoim rodzaju . Ponadto łatwość przygotowania. Większość tego typu dań przygotujemy bez większych problemów i nie potrzeba do tego zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo zupy są dość lekkie.

Kilka pysznych zup
Fot. Shutterstock/JeniFoto

Rosół, pomidorowa, czy ogórkowa to tradycyjne polskie zupy, których smak większość obywateli naszego kraju zna na pamięć. Dlatego warto sięgnąć po dość zapomniany przepis na zupę szczawiową .

Wrzuć do sernika 1.5 łyżki. Na Wielkanoc nikt nie zje innego ciasta, będzie idealnie wilgotne

Smakowita zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa to świetny wybór na pierwsze danie niedzielnego obiadu . Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • mięso na wywar
  • ¾  słoiczka szczawiu
  • 6 ziemniaków
  • 1 duża marchewka lub dwie średnie
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • jajka gotowane na twardo

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pyszną zupę szczawiową

Dzięki zupie szczawiowej zapewne niektórym z nas przypomni się dzieciństwo .

W pierwszej kolejności gotujemy wywar mięsny , do którego należy dodać sól, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Jeśli jest taka konieczność, to obieramy warzywa , a następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka . Gotujemy całość do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie.

Pyszne i zdrowe warzywa
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szczaw . Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz zabielamy śmietaną.

Tak przygotowaną zupę szczawiową podajemy z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami.

Sprawdź przepis na pyszną zapiekankę . Zobacz, jaka jest najlepsza kapusta na bigos .

Pyszna zupa szczawiowa podana z jajkiem
Fot. Shutterstock/Dar1930
Chodzą chwilę po lesie i kosze już pełne. Grzybiarze korzystają z okazji życia
1 zasada i wykopiesz czosnek w idealnym momencie. W innym wypadku od razu zgnije
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Absolwent Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna oraz student produkcji medialnej na studiach magisterskich. Przez rok pracował jako reporter w Akademickim Radiu Centrum, w którym miała miejsce emisja jego autorskiej audycji. W 2024 roku przeprowadził wywiad z mistrzynią olimpijską Otylią Jędrzejczak

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl