Smakosze.pl Produkty Tak oszukują producenci pieczywa. Bosacka nie ma litości,”Można byłoby zrobić sobie krzywdę”
Fot. Canva; Facebook/Katarzyna Bosacka „Wiem co jem”

Tak oszukują producenci pieczywa. Bosacka nie ma litości,”Można byłoby zrobić sobie krzywdę”

10 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Katarzyna Bosacka od lata zachęca Polaków do sprawdzania etykiet. Tym razem informuje o nieuczciwej praktyce producentów pieczywa, którzy niedokładnie informują konsumentów. Według niej chleb, który ma być składnikiem diety bezglutenowej, zawiera gluten. O jaki produkt dokładnie chodzi?

Katarzyna Bosacka na tropie

Katarzyna Bosacka jest dziennikarką, która od lat informuje Polaków o zdrowych produktach oraz o takich, których zdecydowanie lepiej unikać. Wskazuje również ciekawe rozwiązania, które warto wykorzystać w swojej diecie. Bosacka w mediach społecznościowych prowadzi profil pod nazwą – Wiem, co jem – gdzie regularnie informuje o składzie produktów.

Tym razem dziennikarka wpadła na trop nieuczciwych producentów pieczywa. Według jej relacji chleb, który miał być wolny od jednego składnika, znajduje się w jego składzie. O swoim odkryciu poinformowała w Internecie.

pieczywo.jpg
Fot. Canva/semakokal
Żadne mleko, żadna woda. Śledzie najlepiej moczyć w tym napoju

Producenci pieczywa oszukują

Jakiś czas temu Bosacka na swoim profilu w mediach społecznościowych udostępniła zdjęcie, które otrzymała od jednego ze swoich odbiorców. Widnieje na nim zdjęcie etykiety chleba kukurydzianego, na której wiele się nie zgadza. Głos w tej sprawie zabrała sama dziennikarka.

Z czego zrobiony jest chleb kukurydziany? Z mąki kukurydzianej pomyślicie. Otóż nie, w tym chlebie nie ma ani grama kukurydzy, jest za to: mąka żytnia, mąka przednia, płatki żytnie, płatki owsiane, płatki sojowe, gluten pszenny, mąka sojowa, drożdże, woda i sól. Mąki kukurydzianej brak – napisała Katarzyna Bosacka.

Okazało się, że chleb, który przez producenta miał być określony jako kukurydziany, w ogóle nie zwierał tego składnika. O tym jednak nieuczciwy producent nie poinformował konsumentów.

Chleb z glutenem czy bez?

Brak kukurydzy w chlebie kukurydzianym to nie najgorsze przewinienie nieuczciwych producentów. Taki chleb jest bardzo często kupowany przez osoby, które są na diecie bezglutenowej, a w jego składzie jest maka pszenna, która ten gluten zawiera. Zdaniem ekspertki wprowadzenia klientów w błąd, mogłoby się wiązać z przykrymi dla nich konsekwencjami.

Chleb kukurydziany bardzo często kupowany jest przez osoby będące na diecie bezglutenowej, bo kukurydza nie zawiera glutenu. Sugerując się tylko i wyłącznie nazwą i nie sprawdzając składu, można byłoby zrobić sobie krzywdę – wyjaśnia Bosacka.

Dlatego tak ważne jest, aby sprawdzać etykiety. Warto robić to podczas każdych zakupów, a nikt nie narazi się na przykre konsekwencje. W dodatku można także ocenić jakość kupowanych produktów.

Z liści laurowych zrobisz domowy syrop na kaszel. Jest 100 razy lepszy niż ten z cebuli
Zrobiłam szybkie ciasto bez pieczenia. Smakuje jak uwielbiany batonik
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy