Tak oszukują producenci pieczywa. Bosacka nie ma litości,”Można byłoby zrobić sobie krzywdę”
Katarzyna Bosacka od lata zachęca Polaków do sprawdzania etykiet. Tym razem informuje o nieuczciwej praktyce producentów pieczywa, którzy niedokładnie informują konsumentów. Według niej chleb, który ma być składnikiem diety bezglutenowej, zawiera gluten. O jaki produkt dokładnie chodzi?
Katarzyna Bosacka na tropie
Katarzyna Bosacka jest dziennikarką, która od lat informuje Polaków o zdrowych produktach oraz o takich, których zdecydowanie lepiej unikać. Wskazuje również ciekawe rozwiązania, które warto wykorzystać w swojej diecie. Bosacka w mediach społecznościowych prowadzi profil pod nazwą – Wiem, co jem – gdzie regularnie informuje o składzie produktów.
Tym razem dziennikarka wpadła na trop nieuczciwych producentów pieczywa. Według jej relacji chleb, który miał być wolny od jednego składnika, znajduje się w jego składzie. O swoim odkryciu poinformowała w Internecie.
Producenci pieczywa oszukują
Jakiś czas temu Bosacka na swoim profilu w mediach społecznościowych udostępniła zdjęcie, które otrzymała od jednego ze swoich odbiorców. Widnieje na nim zdjęcie etykiety chleba kukurydzianego, na której wiele się nie zgadza. Głos w tej sprawie zabrała sama dziennikarka.
Z czego zrobiony jest chleb kukurydziany? Z mąki kukurydzianej pomyślicie. Otóż nie, w tym chlebie nie ma ani grama kukurydzy, jest za to: mąka żytnia, mąka przednia, płatki żytnie, płatki owsiane, płatki sojowe, gluten pszenny, mąka sojowa, drożdże, woda i sól. Mąki kukurydzianej brak – napisała Katarzyna Bosacka.
Okazało się, że chleb, który przez producenta miał być określony jako kukurydziany, w ogóle nie zwierał tego składnika. O tym jednak nieuczciwy producent nie poinformował konsumentów.
Chleb z glutenem czy bez?
Brak kukurydzy w chlebie kukurydzianym to nie najgorsze przewinienie nieuczciwych producentów. Taki chleb jest bardzo często kupowany przez osoby, które są na diecie bezglutenowej, a w jego składzie jest maka pszenna, która ten gluten zawiera. Zdaniem ekspertki wprowadzenia klientów w błąd, mogłoby się wiązać z przykrymi dla nich konsekwencjami.
Chleb kukurydziany bardzo często kupowany jest przez osoby będące na diecie bezglutenowej, bo kukurydza nie zawiera glutenu. Sugerując się tylko i wyłącznie nazwą i nie sprawdzając składu, można byłoby zrobić sobie krzywdę – wyjaśnia Bosacka.
Dlatego tak ważne jest, aby sprawdzać etykiety. Warto robić to podczas każdych zakupów, a nikt nie narazi się na przykre konsekwencje. W dodatku można także ocenić jakość kupowanych produktów.