Z liści laurowych zrobisz domowy syrop na kaszel. Jest 100 razy lepszy niż ten z cebuli
Ze zwykłej przyprawy robimy dziś syrop o niezwykłych właściwościach. Wykorzystujemy niezwykłą moc liści laurowych, by pokonać sezonowe dolegliwości i wzmocnić odporność.
Syrop z liści laurowych
Nazwaliśmy liście laurowe zwykłą przyprawą, ale, po namyśle – było to sformułowanie nieco obraźliwe wobec tej wyjątkowej rośliny. W końcu od czasu starożytnych Greków i Rzymian była to jedna z najważniejszych roślin. Była używana nie tylko w kuchni czy medycynie, lecz także jako symbol męstwa i zwycięstwa.
Chodziło zapewne o coś więcej niż zwycięstwo nad kaszlem i sezonowymi dolegliwościami. Jednak i tutaj laur, zwany też wawrzynem, znajduje zastosowanie. Sięgnijmy więc po kilka liści przy okazji nieco innej niż zazwyczaj. Nie po to, by dodać je do bigosu czy rosołu, ale by przygotować na ich bazie doskonały syrop.
Biedronka przecenia hit od Gessler. Można go kupić 150 zł taniejWawrzyn w syropie
Wbrew powszechnie przyjętej opinii, liście laurowe są jadalne. Wyjmujemy je jednak najczęściej z potrawy, bo jedzenie ich to nic przyjemnego. Suszone listki są twarde, a ich goryczkowy, botaniczny i orientalny posmak mógłby być przytłaczający.
Co innego jednak wyciągi z liści laurowych. Rosół – danie tak zdrowe, że w historii było traktowane jako lek – zawdzięcza także im część swoich właściwości. Wiele badań wskazuje, że liście takie są bardzo ważną częścią naszej diety. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Zawierają też tzw. cholinolityki – substancje, które, między innymi, działają uśmierzająco na kaszel. A dodatkowo działają jak naturalne antybiotyki. Wszystkie te efekty można wykorzystać, przygotowując syrop z liści laurowych.
Domowy syrop z liści laurowych
Do przygotowania takiego syropu przydatna będzie dodatkowo cytryna i miód. Dzięki nim wywar będzie nie tylko pożyteczny, lecz także całkiem smaczny. 3-4 duże liście laurowe gotujemy w 2 litrach wody przez ok. 15-20 minut. Po wystudzeniu wyrzucamy liście, a wywar słodzimy ok. 5 łyżkami miodu, pamiętając, że ten zachowuje swoje wszystkie właściwości tylko w temperaturze poniżej 40 stopni. Do wywaru dodajemy także sok z całej cytryny, czyli ok. 60-70 ml.
Syrop taki można stosować objawowo na kaszel, lecz także na wzmocnienie odporności. W obu wypadkach należy pamiętać o używaniu go z umiarem. W nadmiarze wyciąg z liści laurowych zawierający cholinolityki może prowadzić do powikłań.
Dowiedz się też o zdrowotnych konsekwencjach jedzenia tonki. Wypróbuj też przepis na malinową chmurkę.