Tak zdrowej ryby nie spotyka się wszędzie. Pieczony pstrąg oczarowuje smakiem
Nie trzeba wielkich zabiegów, by zaserwować doskonały posiłek. Pstrąg w piekarniku praktycznie przygotowuje się sam, a efektem jest smakowity i niecodzienny obiad. Oczywiście pod warunkiem, że użyjemy produktu wysokiej jakości, takiego jak pstrąg Pewni Dobrego od Auchan.
Tajemnica czystej wody
Choć na naszych stołach pojawiają się rozmaite ryby, to szczególną uwagę warto zwrócić na pstrąga. Jest on jednym z najbogatszych źródeł kwasów omega-3 i omega-6 spośród wszystkich słodkowodnych ryb. Kwasy te zwiększają naszą odporność i mają zbawienny wpływ na serce. Pstrąg zawiera też pełnowartościowe białko, które jest dobrze przyswajane przez nasz organizm.
Pstrąg Pewni Dobrego to wybór szczególnie trafiony - polska hodowla to gwarancja odpowiednich warunków dojrzewania ryby i co za tym idzie - jakości mięsa. W hodowli, z której pochodzi ta dostępna w Auchan ryba, nie stosuje się antybiotyków, ani innych środków chemicznych. Pstrągi są hodowane w Janowie koło Trzęsacza, w pobliżu wybrzeża Bałtyku i w miejscu bez otoczenia przemysłowego. Podobnie, jak w przypadku innych produktów marki Pewni Dobrego , także pstrąg karmiony był karmą bez GMO z certyfikowanymi komponentami.
Jedną z najbardziej wyjątkowych cech pstrąga Pewni Dobrego jest woda, w jakiej hodowana jest ryba. To czysta woda geotermalna - bogata w naturalne mikroelementy i związki mineralne. Woda krąży w obiegu zamkniętym w systemie RAS. Ryby, które dorastają w takiej wodzie, mają wyjątkowy smak, a zamknięty obieg sprawia, że hodowla jest przyjazna środowisku.
Pstrąg Pewni Dobrego – czego potrzeba
Żeby docenić delikatny smak tej niezwykłej ryby, po powrocie z zakupów w Auchan, przygotowujemy ją w bardzo prostej wersji, w której smak dodatków nie zdominuje smaku świeżego pstrąga Pewni Dobrego.
Składniki:
- 2 świeże, wypatroszone pstrągi Pewni Dobrego z Auchan
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 cytryna
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 gałązki natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Jak upiec pastrąga Pewni Dobrego
Pstrągi dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeden bok każdej ryby nacinamy w poprzek w kilku miejscach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacięciami do góry.
Cytrynę przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną połówkę kroimy na ćwiartki. Jeden ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem i posiekaną natką pietruszki. Z drugiej połowy cytryny wyciskamy sok, skrapiamy nim z wierzchu pstrągi, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę.
Do wnętrza ryb wkładamy po 2-3 gałązki tymianku, po 2 ząbki czosnku rozgniecione płaską częścią noża i nieobrane z łupinek. Dodajemy po 1-2 ćwiartki cytryny. Ryby smarujemy od góry ciepłym masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut, na 3 minuty przed końcem włączając funkcję grill, by ryby się przyrumieniły. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Materiał powstał we współpracy z marką Auchan.