Taką sałatkę podam na Wielkanoc zamiast jarzynowej. Nie uwierzysz, z czego są płatki tulipanów
Przyjęło się, że wielkanocne stoły muszą być wiosenne i kolorowe. Bardziej już nie będą: ta sałatka zalicza oba te punkty. Jest przy tym nietypowa i wprowadza na stół składnik, który rzadko tam gości.
Sałatka kwiatowa
Na Wielkanoc symbolika wiosenna konkuruje o pierwsze miejsce na scenie z tą związaną z samym świętem. Nic dziwnego: to pierwszy wiosenny czas, kiedy możemy uczcić to, jak natura budzi się do życia. Widać to także na naszych stołach.
Ale, jako że to jedna z naszych najciekawszych tradycji, idźmy w to głębiej. Taka sałatka z tulipanową dekoracją jest niezwykła nie tylko pod względem wyglądu. Składnikiem – także tulipanów – jest surimi, czyli tak zwane paluszki krabowe . Ten rybny dodatek rzadko występuje na naszych stołach, tymczasem ma delikatny i ciekawy smak.

Sałatka z paluszkami krabowymi
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczne dania. Autorzy używają tam – jak przystało na sałatkę – duże ilości majonezu. W wypadku paluszków krabowych jogurt wydaje się lepszą kombinacją, choć można połączyć go z odrobiną tego uwielbianego sosu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ½ dużej główki kapusty pekińskiej
- 250 g paluszków z surimi (krabowych)
- 3 jajka
- 1 ogórek szklarniowy (długi)
- 120 g żółtego sera
- 150 g jogurtu greckiego (może być z dodatkiem majonezu)
- 1 czerwona cebula
- 1 mały pęczek dymki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz

Sałatka z tulipanami na Wielkanoc
Jajka gotujemy na twardo . Cebulę oraz białą część dymki kroimy w drobną kostkę. W miseczce zalewamy ją octem, zasypujemy cukrem i szczyptą soli. Zalewamy wrzątkiem do przykrycia i odstawiamy do zamarynowania.
Ser ścieramy na tarce o drobnych okach. Jajka – na tej o grubych. Kilka surimi „obieramy” z zewnętrznej, zabarwionej warstwy, którą odkładamy do dekoracji. Resztę kroimy w kostkę.
Ogórka obieramy, odkładając na bok ładne, długie obierki. Miąższ kroimy w kostkę. Jogurt przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przekładamy do rękawa cukierniczego.

Na półmisek wykładamy kapustę pekińską i rozprowadzamy równo po naczyniu . Polewamy ją z rękawa sosem jogurtowym. Na wierzch układamy równą warstwą surimi oraz odlaną z marynaty cebulę. Znów polewamy jogurtem.
Kolejne warstwy to ogórki, jajka, reszta jogurtu i ser. Z odłożonych plasterków surimi wykrawamy kawałki w kształcie soczewki. Na wierzchu sałatki układamy łodyżki ze szczypioru. Następnie z paluszków krabowych komponujemy płatki kwiatów, a z obierków ogórka wykrawamy podstawy kielichów . Zabezpieczamy kompozycję przed uszkodzeniem i odstawiamy do lodówki przed podaniem na stół wielkanocny.
Wypróbuj też przepisy na surówkę według Strzelczyka i pastę jajeczną według Heni Foks .
