Taką zupę z wiśni robiła moja babcia. Jeden dodatek jest najważniejszy, mało kto o nim pamięta
Sezon na wiśnie rozpocznie się już za chwilę. Dlatego poznaj przepis na niezwykłe danie. Zupa z wiśni, bo o niej tu mowa, swoje doskonałym smakiem podbija podniebienia wielu smakoszy. Moja babcia zawsze stawiała na wyjątkowy dodatek. Nic tak nie podkręca smaku.
Zupa z wiśni doskonała na lato
Wraz z początkiem lipca rozpoczyna się sezon na wiśnie. Niestety, aby ich spróbować trzeba się spieszyć, ponieważ ten lubiany owoc pojawia się tylko na miesiąc. Ten czas można wykorzystać jednak na wiele smacznych sposobów. Z owoców wiśni przygotujesz nie tylko dżem, czy kompot, ale też zupę.
Ten pomysł może wywołać zdziwienie, ale zupa z wiśni smakuje obłędnie. I co najważniejsze przynosi orzeźwienie w upalne dni. Poznaj przepis umieszczony w dalszej części tekstu i zaskocz domowników na obiad nawet dzisiaj. Przygotowanie zajmuje chwilę.
Nie tylko wiśnie
Jak zapewne się domyślasz, najważniejszym składnikiem są wiśnie i słusznie. Jednak one same nie wystarczą i potrzeba także innych produktów, dzięki którym zupa będzie smakowała doskonale. Jednym z nich jest cynamon, który dodany do zupy, sprawi, że będzie smakowała wyśmienicie . Wszystkie produkty wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy gotowanie.
Składniki:
- 300 g wiśni
- 3 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- kawałek kory cynamonu
- ⅓ szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ulubiony makaron
Zupa z wiśni - przepis babci
Wiśnie dokładnie umyj, osusz i wydryluj. Następnie przełóż je do garnka. Dodaj sól, cukier, cynamon i zalej je wrzątkiem. Składniki gotuj przez 10 minut.
Śmietanę wraz z mąką ziemniaczaną wymieszaj w małej misce. Wlej ją do garnka z zupą i dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj przestudzoną wraz z ugotowanym ulubionym makaronem. Sprawdź, jak zrobić sok z wiśni oraz dowiedz się, jak właściwie gotować bób .