Smakosze.pl Przepisy Takie kotlety robię co piątek. Nie ma w nich grama mięsa, a są lepsze niż mielone
fot. youtube.com/smacznytv

Takie kotlety robię co piątek. Nie ma w nich grama mięsa, a są lepsze niż mielone

25 października 2024

Te proste i tanie kotlety doskonale sprawdzą się jako jarskie danie w zwyczajowo bezmięsne piątki. Przygotowujemy je podobnie jak mielone. Miejsce mięsa zajmuje jednak niezwykle dietetyczny produkt.

Kotlety z kapusty

Kapusta jest od dawna uważana za doskonałą sojuszniczkę diety . Jest sycąca przy niskiej zawartości kalorii. Zawiera też nieco białka. Całe danie z kapusty jest zaś bogate w błonnik, dzięki czemu syci nas na dłużej.

Oto więc przepis na smażone kotlety z gotowanej kapusty . Są mięciutkie i doskonale smakują, zwłaszcza podane z jogurtem lub podobnym dipem. Są świetną potrawą na piątek, opartą o składniki za grosze.

masa na kotlety
fot. youtube.com/smacznytv
Wędkarze nim gardzą, a to superzdrowa ryba. Lepiej nie pomijaj “wodnego jeża”

Tani obiad na piątek

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Autorzy stosują tam ciekawy sposób porcjowania kotlecików. Nabierają je gałką do lodów, co sprawia, że są równe wielkością, odmierzone i odpowiednio ukształtowane od ręki.

Składniki

  • ¾ kg kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 70 g kaszy manny
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól, pieprz

Kotlety na piątek

Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Powinno to zająć ok. 10-15 minut. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, aż będzie złocista. Kapustę odcedzamy i oba składniki odstawiamy do przestudzenia.

Kiedy nieco się ochłodzą, mieszamy je w misce z pozostałymi składnikami . Z jajkiem wyrabiamy na kleistą masę. Odstawiamy na ok. 30 minut, by kasza manna napęczniała.

Z gotowej masy formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy grubszą warstwę oleju. Kotleciki smażymy z obu stron, aż będą złociste , i podajemy z dipem jogurtowym.

Wypróbuj też przepisy na ciasto Kubuś czekoladowy i paluchy wiedźmy na halloween .

formowanie kotletów z kapusty
fot. youtube.com/smacznytv
Sklep o. Rydzyka tylko dla bogaczy. Kilogram mąki kosztuje ponad 60 złotych, dalej jest tylko gorzej
Nigdy nie gotuj wody w tych czajnikach. Skrywają w sobie paskudny sekret
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy