Takiej cukinii nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Latem robię całą partię
Czas na przetwory z cukinii. To sezonowe warzywo można wykorzystać je na wiele sposobów. Cukinia na zimę zachwyci każdego i będzie świetnym dodatkiem do niejednego obiadu. Poznaj przepis i przygotuj ją w łatwy sposób. Taką cukinię robię od lat, nie może zabraknąć jej w mojej spiżarni.
Idealna cukinia na zimę
Cukinia to doskonałe warzywo, z którego można przygotować naprawdę wiele smacznych dań i dodatków. Przepisów na jego wykorzystanie jest naprawdę sporo i nie sposób wymienić ich wszystkich. Niedawno pojawił się zupełnie nowy, a warzywo wychodzi z niego obłędnie smaczne.
Cukinia z curry i kurkumą przygotowana w zalewie sprawdzi się doskonale na zimę. Będzie nie tylko świetnym dodatkiem do obiadu, ale będzie stanowić również świetną przekąskę. Zrób ją z przepisem umieszczonym poniżej, a będziesz przyrządzać ją co roku.
Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Kuchnia Marioli na YouTube.
Co będzie ci potrzebne?
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście cukinia. W tym wypadku sprawdzi się ta młoda i świeża, a taka sezonowa jest dostępna tylko teraz. Oprócz niej potrzebne są także papryki , przyprawy oraz składniki na zalewę. Jest ich sporo, ale nie są zbyt drogie, a w dodatku są na tyle powszechne, że większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Składniki oraz ich dokładne proporcje poznasz, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej.
Składniki:
- 3 kg młodej cukinii
- 1,5 kg czerwonej papryki
- 2 cebule
- nać selera
- 2 łyżki mielonej kurkumy
- ½ łyżeczka curry
- 2 szklanki octu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka gorczycy
Cukinia z curry I kurkumą - przepis
Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej ocet i wsyp sól, cukier. Dodaj gorczycę oraz ziele angielskie. Zagotuj całość, aby sypkie składniki się rozpuściły i powstała doskonała zalewa. Cukinię obierz, pozbądź się miąższu i pokrój ją w małą kostkę. Cebulę posiekaj w cienkie piórka, a nać selera na mniejsze części. Paprykę dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
Pokrojone warzywa przełóż do miski. Wsyp curry oraz kurkumę i wymieszaj składniki. Przełóż je do wyparzonych słoików i zalej przestudzoną zalewą. Odstaw je na 12 godzin, a następnie poddaj pasteryzacji przez 10 minut od zagotowania wody. Przetwory z cukinii przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź przepis Wachowicz na gołąbki oraz dowiedz się, jak schudnąć z serkiem na śniadanie .