Smakosze.pl Przepisy Takiej cukinii nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Latem robię całą partię
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Takiej cukinii nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Latem robię całą partię

10 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czas na przetwory z cukinii. To sezonowe warzywo można wykorzystać je na wiele sposobów. Cukinia na zimę zachwyci każdego i będzie świetnym dodatkiem do niejednego obiadu. Poznaj przepis i przygotuj ją w łatwy sposób. Taką cukinię robię od lat, nie może zabraknąć jej w mojej spiżarni.

Idealna cukinia na zimę

Cukinia to doskonałe warzywo, z którego można przygotować naprawdę wiele smacznych dań i dodatków. Przepisów na jego wykorzystanie jest naprawdę sporo i nie sposób wymienić ich wszystkich. Niedawno pojawił się zupełnie nowy, a warzywo wychodzi z niego obłędnie smaczne.

Cukinia z curry i kurkumą przygotowana w zalewie sprawdzi się doskonale na zimę. Będzie nie tylko świetnym dodatkiem do obiadu, ale będzie stanowić również świetną przekąskę. Zrób ją z przepisem umieszczonym poniżej, a będziesz przyrządzać ją co roku.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Kuchnia Marioli na YouTube.

cukinia w słoiku.jpg
Fot. Canva/Aneta_Gu
Popularna przyprawa do rosołu wycofywana ze sklepów. Sprawą zajął się Sanepid

Co będzie ci potrzebne?

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście cukinia. W tym wypadku sprawdzi się ta młoda i świeża, a taka sezonowa jest dostępna tylko teraz. Oprócz niej potrzebne są także papryki , przyprawy oraz składniki na zalewę. Jest ich sporo, ale nie są zbyt drogie, a w dodatku są na tyle powszechne, że większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Składniki oraz ich dokładne proporcje poznasz, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej.

Składniki:

  • 3 kg młodej cukinii
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • nać selera
  • 2 łyżki mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczka curry
  • 2 szklanki octu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy

Cukinia z curry I kurkumą - przepis

Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej ocet i wsyp sól, cukier. Dodaj gorczycę oraz ziele angielskie. Zagotuj całość, aby sypkie składniki się rozpuściły i powstała doskonała zalewa. Cukinię obierz, pozbądź się miąższu i pokrój ją w małą kostkę. Cebulę posiekaj w cienkie piórka, a nać selera na mniejsze części. Paprykę dokładnie umyj i pokrój w kostkę.

Pokrojone warzywa przełóż do miski. Wsyp curry oraz kurkumę i wymieszaj składniki. Przełóż je do wyparzonych słoików i zalej przestudzoną zalewą. Odstaw je na 12 godzin, a następnie poddaj pasteryzacji przez 10 minut od zagotowania wody. Przetwory z cukinii przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź przepis Wachowicz na gołąbki oraz dowiedz się, jak schudnąć z serkiem na śniadanie .

curry.jpg
Fot. Canva/Michlle Lee Photography
Żadna kapusta. Wachowicz zawija gołąbki w warzywo, o którym nikt by nie pomyślał
Pakuję pomidory do słoików i wlewam tę mieszankę. Zimą dostaję za nie podziękowania
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy