Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna kapusta. Wachowicz zawija gołąbki w warzywo, o którym nikt by nie pomyślał
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.08.2024 08:02

Żadna kapusta. Wachowicz zawija gołąbki w warzywo, o którym nikt by nie pomyślał

gołąbki i Ewa Wachowicz
fot. facebook.com/ewawachowiczofficial; Canva

Gołąbki to mięso mielone z dodatkami zawinięte w liście. Ale jakie liście? Większość z nas powiedziałaby, że kapusty. Ale Ewa Wachowicz ma na to swój pomysł.

Gołąbki Ewy Wachowicz

Można by z przekąsem powiedzieć, że takie danie to kaprys gwiazdy. Owszem, Ewa Wachowicz jest swego rodzaju celebrytką świata polskich kulinariów. Trudno jednak odmówić jej kreatywności, a jej daniom – smaku.

Dlatego choć pierwszy raz słyszymy o takich gołąbkach, wielu wzruszy ramionami i powie: ot, dzień jak co dzień w świecie kreatywnego gotowania. Tak jest w istocie: oto gołąbki z soczewicy i kaszy gryczanej zawinięte w liście jarmużu. Tak, jarmużu. Tak, bez mięsa.

gołąbki
fot. Canva
Pakuję pomidory do słoików i wlewam tę mieszankę. Zimą dostaję za nie podziękowania

Wegetariańskie gołąbki

Jarmuż to niedoceniane warzywo. Pełne w smaku, sztywne liście są źródłem przeciwutleniacza zwanego sulforafanem. Działa on przeciwnowotworowo w stopniu, który sprawił, że jarmuż cieszy się statusem tzw. superjedzenia. Choć jest dostępny w sklepach, sięgamy po niego za rzadko.

Składniki

  • Liście jarmużu
  • 1 opakowanie boczku
  • 200 g soczewicy
  • 200 g kaszy gryczanej
  • ½ papryki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Świeży czosnek niedźwiedzi, cząber
  • 1 łyżka masła
  • 10 ml octu jabłkowego
  • Sól, pieprz

Gołąbki soczewicowe Wachowicz

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy łyżkę octu i obgotowujemy liście do miękkości. Po chwili przekładamy je do lodowatej kąpieli.

Soczewicę zagotowujemy i cedzimy. Zagotowujemy też kaszę gryczaną – bez rozgotowywania. Oba składniki mieszamy. Paprykę i pomidora nakrawamy delikatnie i zalewamy wrzątkiem. Kiedy skóra zacznie się marszczyć, wyjmujemy warzywa i zdejmujemy ją nożem. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy.

Kilka liści czosnku niedźwiedziego drobno siekamy. Wszystko przyprawiamy cząbrem, solą i pieprzem. Kiedy smak będzie zbalansowany, mieszamy wszystko z wybitym jajkiem.

Z liści jarmużu wykrawamy twardy rdzeń. Faszerujemy gołąbki jak normalnie, zawijając ciasno. Układamy je w naczyniu do zapiekania, a następnie przykrywamy plastrami boczku.

Potrawę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ewa Wachowicz radzi podawać takie gołąbki z sosem tzatziki, z jogurtu greckiego i startego na tarce, odciśniętego ogórka przyprawionego czosnkiem i odpowiednimi przyprawami.

Wypróbuj też przepisy na cukinię w niezwykłej marynacie i kluski na jogurcie.

gołąbki w jarmużu
fot. Canva