Smakosze.pl Przepisy Te kotlety smakują obłędnie i nie wymagają tłuszczu. Nikt nie wierzy, że nie ma w nich grama mięsa
Screen z filmu na kanale YouTube Zdrowa kuchnia Katarzyny

Te kotlety smakują obłędnie i nie wymagają tłuszczu. Nikt nie wierzy, że nie ma w nich grama mięsa

29 września 2023

Lekkie i smaczne kotlety bez tłuszczu pomogą wam zadbać o linię. Sycące danie obiadowe przygotujecie w mniej niż godzinę, a wasza rodzina też będzie nim zachwycona. Składniki są proste i znajdziecie je w każdym sklepie.

Znakomite kotlety z kapustą

Przepis na zdrowe i lekkie kotlety przyda się nawet wtedy, gdy nie interesuje nas odchudzanie. Bezmięsne danie z kapusty smakiem zachwyci każdego, a wykonanie nie jest trudne. Warto się skusić.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • 1 większa marchew
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego sera żółtego
  • 1 duże jajo
  • 10 g bułki tartej + do obtaczania
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Z kilku składników w krótkim czasie przygotujecie sporą porcję smakowitych kotletów. Dokładną instrukcję znajdziecie w dalszej części materiału.

Odciskanie kapusty na kotlety.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Zdrowa kuchnia Katarzyny
Żadna pomidorowa, żadna ogórkowa. Ta zupa bije je na głowę, zrobisz ją błyskawicznie

Jak zrobić lekkie i smaczne kotlety? Skorzystajcie z piekarnika

Zaczynam od starcia kapusty na tarce o większych oczkach. Przenoszę ją do dużej miski i posypuję ja solą. Mieszam, a następnie odstawiam na kwadrans, by nieco zmiękła i łatwiej uwolniła sok. W międzyczasie siekam cebulę. Szklę ją na dobrze rozgrzanym oleju, a pod koniec dodaję rozdrobniony czosnek.

Wrzucam też startą na tarce o średnich oczkach marchew. Chwilę smażę, a potem studzę. Kapustę odciskam z wody. Przenoszę do niej zawartość patelni, a następnie wbijam jajo. Wsypuję też bułkę tartą oraz starty na drobne wiórki ser żółty, oregano oraz kminek.

Masę doprawiam solą oraz pieprzem. Formuję z niej nieduże kulki, lekko spłaszczam. Obtaczam w bułce tartej i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podać kotlety idealne na odchudzanie?

By danie pozostało lekkim, zaserwujcie je z jogurtem doprawionym obficie koperkiem. Świeża zielenina świetnie wzbogaci smak. Polecam też dodatek razowego chleba, który zapewni sytość na długi czas.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na lekkie dania. Spróbujcie znakomitej zupy jarzynowej , która pomoże wam utrzymać wagę. Zamiast lekkich kotletów z piekarnika na obiad możecie też podać sałatkę jarzynową w wersji fit z jogurtem.

Kotlety na odchudzanie są pyszne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Zdrowa kuchnia Katarzyny


Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy