Smakosze.pl Przepisy Te ogórki to absolutny hit w moim domu. Najważniejszy jest składnik dodany do zalewy
fot. youtube.com/kasiainthegarden

Te ogórki to absolutny hit w moim domu. Najważniejszy jest składnik dodany do zalewy

22 sierpnia 2024

Niezwykłe ogórki kiszone w zalewie inspirowanej azjatycką kuchnią. Składają się na nie typowe dla Dalekiego Wschodu smaki. To jednak w dalszym ciągu swojskie, choć pikantne, ogórki kiszone.

Azjatyckie ogórki kiszone

Nie tylko Polska przetworami stoi. W Azji marynuje się w słodko-słonej zalewie wiele warzyw i nie tylko . Do najbardziej znanych przykładów należy japońska kapusta zwana kimchi.

W tym przepisie, przy pomocy ogórków kiszonych, odtwarzamy podobny smak. Sekretnym składnikiem receptury jest sos sojowy . To zamiennik soli, jednak oprócz wyrazistego słonego smaku ma on charakterystyczne umami, którego nie da się pomylić z niczym innym.

siekanie chili
fot. youtube.com/kasiainthegarden
Taką zapiekankę podam na obiad w piątek. Rodzina się nią zajada, aż się uszy trzęsą

Ogórki z sosem sojowym

Podobny przepis można znaleźć na kanale Kasia in the garden, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje. W naszym występują dodatkowo płatki chili, które podkręcają smak potrawy, bo często spotykane w naszych sklepach papryczki nie są dość ostre .

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • 80 ml sosu sojowego
  • 300 g cukru
  • 300 ml octu
  • Sól do kiszenia
  • Główka czosnku
  • 3-4 cm imbiru
  • 3-4 świeże chili
  • 10 g płatków chili

Sos sojowy w kiszonakch

Ogórki dokładnie myjemy i przekrawamy na podłużne ćwiartki bądź na osiem. Świeże chili kroimy na paski, używając więcej lub mniej, w zależności od tego, jak bardzo jest ostra. Czosnek wyjmujemy z łupin i kroimy w mniejsze kawałki bądź tylko miażdżymy nożem. Imbir kroimy w plasterki.

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Zasypujemy płatkami chili i odstawiamy na bok. W międzyczasie przygotowujemy zalewę do ogórków.

W garnku podgrzewamy wodę. Dodajemy do niej cukier i sos sojowy. Kiedy ten pierwszy rozpuści się, dodajemy ocet i zagotowujemy.

Ogórki układamy ciasno w wyparzonych słoikach . Pilnujemy, by razem z nimi dostały się do słoików także dodatki. Ogórki zalewamy gorącym płynem tak, by były dokładnie przykryte. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia, a jeśli zamierzamy przechowywać je przez całą zimę – pasteryzujemy przez 20 minut i studzimy przed zaniesieniem do spiżarni.

Wypróbuj też przepisy na nadziewane kotlety schabowe i rosół po krakowsku .

układanie ogórków
fot. youtube.com/kasiainthegarden
Po prostu wrzuć majonez do wrzątku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Polskie naleśniki nie mają do nich podjazdu. To przez 1 składnik, niesamowite
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy