Smakosze.pl Przepisy Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Potrzebne składniki znajdziesz wiosną na łące
Fot. Canva/JackF, Getty Images

Te placki biją na głowę nawet ziemniaczane. Potrzebne składniki znajdziesz wiosną na łące

30 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Lubicie placki ziemniaczane? Z pewnością większość z nas je lubi. Tak samo jak uwielbiamy poznawać nowe smaki. Idzie wiosna, przyroda budzi się do życia, a ogrody wypełnią się świeżymi warzywami. To właśnie stamtąd weźmiemy składniki na placki, które chcemy Wam zaproponować. Dają gwarancję dobrego smaku.

Z czego można zrobić placki?

Kiedy mówimy placki, to myślimy od razu, że ziemniaczane . Nic dziwnego. To danie jest niesamowicie popularne w naszej kuchni. Ponadto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego można je zrobić na wiele sposobów. Przede wszystkim świetnie się komponują z sosem mięsnym. Można je również usmażyć razem ze startymi pieczarkami i serem, lub po prostu zjeść na sucho bez żadnych dodatków.

Pyszne placki ziemniaczane bez dodatków
Fot. Canva/robert6666

Innym przykładem mogą być placki z cukinii, które nie odbiegają smakiem od ziemniaczanych. Warto je przygotować, ponieważ są bardzo zdrowe . Istnieje również możliwość połączenia cukinii z ziemniakami i kapustą kiszoną, wtedy również wyjdą pyszne placuszki. Tym razem mamy Wam do zaproponowania jeszcze inną wersję placków. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Pyszne placuszki ziemniaczane
Fot. Canva/Stan Horia's Images
Moja znajoma robi faworki tylko z tej mąki. Są tak dobre, że podaję je nawet w Wielkanoc

Placki z pokrzywy

Placki na obiad można np. zrobić z pokrzywy i cebuli . Brzmi to dość nowatorsko i jednocześnie ciekawie. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1,5 cebuli
  • 30 sztuk młodych pokrzyw
  • 2 kurze jaja
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Sos:

  • 350 g jogurtu greckiego
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Dalsza część tekstu pod filmem .

Przepyszny obiad z łąki

Warto mieć pokrzywę w kuchni, ponieważ można z niej np. zrobić placki .

Czubki pokrzyw dokładnie myjemy z wykorzystaniem bieżącej wody, osuszamy i bardzo drobno siekamy . Cebulę natomiast kroimy w drobną kostkę i razem z pokrzywą przekładamy do miski. Następnie wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, a także doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do momentu, aż się zarumienią i uzyskają piękny, złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się z nich nadmiaru tłuszczu.

Robimy również sos . W misce mieszamy jogurt z jednym i drugim czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Smaczny sos czosnkowy podany w małej misce
Fot. Canva/etorres69

Tak przygotowane placki podajemy z aromatycznym sosem.

Sprawdź przepis na surówkę z pora . Zobacz, co warto dodać do zupy pomidorowej .

Doświadczeni grzybiarze wiedzą, jak odróżnić prawdziwka od szatana. Wystarczy prosty test
Ugotuj i wrzuć na talerz. Najlepszy na zmianę czasu, w wiosnę wejdziesz jak pług w pole
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy