Zalej pora charakternym sosem. Ta surówka to mistrzostwo

Surówka wcale nie musi być nudna. Odpowiednio przyrządzona może smakować sama w sobie jak wyśmienite danie. Ta prosta przekąska z pora i marchewki z pewnością zniknie z talerza jako pierwsza. Tajemnicą jej smaku jest pyszny sos.
Surówka z pora
Smaczna surówka wzbogaci smak drugiego dania. Ta, którą dziś prezentujemy ma same zalety. Jest chrupiąca, zdrowa i kolorowa. Zrobisz ją z porów, marchewki i jabłka. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza charakternemu sosowi z dodatkiem ostrego chrzanu.
W okresie wielkanocnym większość z nas ma go w swojej kuchni. Jest w końcu niezbędnym składnikiem wielu świątecznych potraw np. żurku i przeróżnych sosów. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do surówki. Nada jej nieco ostrości. Dobrze komponuje się też z warzywami i soczystym jabłkiem. Przepis na surówkę znajdziecie poniżej.

Surówka z chrzanowowym sosem
Ta surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Z powodzeniem podasz ją do codziennych kotletów schabowych lub mielonych, ale nada się jako dodatek do świątecznej pieczeni. Można jeść ją też samą prosto z miski. To naprawdę doskonała przekąska.
Dalsza część tekstu pod filmem
Lista składników na surówkę:
- 3 marchewki
- 1 jabłko
- 1 por
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytrymy

Prosta surówka z pora
Białą część pora pokrój w drobną kostkę. Wrzuć ją do miski i posól do smaku. W tym czasie zetrzyj marchewkę oraz jabłko. Przełóż je do miski i wymieszaj ze sobą wszystkie warzywa.
Zabierz się za przygotowanie sosu. W misce wymieszaj śmietanę oraz chrzan. Gotowym sosem zalej rozdrobione warzywa i jeszcze raz je wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku pieprzem. Smacznego!
Polecamy też przepis na wielkanocne ciasto i prosty patent na pisanki.






































