Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zalej pora charakternym sosem. Ta surówka to mistrzostwo
Monika Dec
Monika Dec 29.03.2025 08:31

Zalej pora charakternym sosem. Ta surówka to mistrzostwo

surówka
Fot. Canva

Surówka wcale nie musi być nudna. Odpowiednio przyrządzona może smakować sama w sobie jak wyśmienite danie. Ta prosta przekąska z pora i marchewki z pewnością zniknie z talerza jako pierwsza. Tajemnicą jej smaku jest pyszny sos.

Surówka z pora

Smaczna surówka wzbogaci smak drugiego dania. Ta, którą dziś prezentujemy ma same zalety. Jest chrupiąca, zdrowa i  kolorowa. Zrobisz ją z porów, marchewki i jabłka. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza charakternemu sosowi z dodatkiem ostrego chrzanu.

W okresie wielkanocnym większość z nas ma go w swojej kuchni. Jest w końcu niezbędnym składnikiem wielu świątecznych potraw np. żurku i przeróżnych sosów. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do surówki. Nada jej nieco ostrości. Dobrze komponuje się też z warzywami i soczystym jabłkiem. Przepis na surówkę znajdziecie poniżej.

krojenie pora.jpg
fot. Canva
Posiekaj cebulę i zalej tą masą. Efekt kładzie na łopatki

Surówka z chrzanowowym sosem

Ta surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Z powodzeniem podasz ją do codziennych kotletów schabowych lub mielonych, ale nada się jako dodatek do świątecznej pieczeni. Można jeść ją też samą prosto z miski. To naprawdę doskonała przekąska.

Dalsza część tekstu pod filmem

Lista składników na surówkę:

  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 por
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytrymy
Surówka z pora z natką jest lepsza.png
fot. Canva

 

 

Prosta surówka z pora

Białą część pora pokrój w drobną kostkę. Wrzuć ją do miski i posól do smaku. W tym czasie zetrzyj marchewkę oraz jabłko. Przełóż je do miski i wymieszaj ze sobą wszystkie warzywa. 

Zabierz się za przygotowanie sosu. W misce wymieszaj śmietanę oraz chrzan. Gotowym sosem zalej rozdrobione warzywa i jeszcze raz je wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku pieprzem. Smacznego!

Polecamy też przepis na wielkanocne ciasto i prosty patent na pisanki.

surówka z pora
fot. Canva