Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ugotuj i wrzuć na talerz. Najlepszy na zmianę czasu, w wiosnę wejdziesz jak pług w pole
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 30.03.2025 07:00

Ugotuj i wrzuć na talerz. Najlepszy na zmianę czasu, w wiosnę wejdziesz jak pług w pole

Zegar i owoce
Fot. Shutterstock/Master1305

Zmiana czasu z zimowego na letni już niedługo. Warto więc zapoznać się z dietą, dzięki której godzinę krótszy sen nie przysporzy nam stresu, a zmieniona godzina nie odbije się na naszym zdrowiu. Brzmi to jak błahy problem, jednak wcale taki nie jest. 

Zmiana czasu na letni

Zima już się skończyła. Teraz czas na ciepłe i długie dni, a co za tym idzie, dzięki pięknej pogodzie z pewnością zwiększy się nasza aktywność na świeżym powietrzu. Jest to spore wyzwanie, z którym musi zmierzyć się nasz organizm, dlatego też musimy być ostrożni i obserwować jak na to wszystko reaguje nasze ciało i zdrowie. Ponadto w tym okresie ma miejsce zmiana czasu, a to może wywołać dodatkowy stres.

Zegar stojący na szafce
Fot. Canva/Tharakorn arunothai

Aby bez żadnych zmartwień cieszyć się wiosenną pogodą, należy zadbać przede wszystkim o dietę, która jest bardzo ważna. W okolicach marca i kwietnia wiele osób boryka się ze skutkami przesilenia wiosennego. Wtedy ważne jest, aby nasz jadłospis był bogaty w między innymi jajka i warzywa. W tym okresie szybko zwiększa się temperatura, a to może mieć różne skutki, objawiające się w postaci np. zmęczenia lub problemów z koncentracją, które mogą u nas wystąpić. Jak sobie z nimi radzić? Trzeba pamiętać o kilku zasadach.

Czy 30.03 to niedziela handlowa? Te sklepy będą otwarte i zrobisz w nich zakupy

Czym są nowalijki?

Jak powinna wyglądać nasza dieta, aby dobrze wpływała na organizm? Przede wszystkim musi być bogata w pełnowartościowe produkty, które są bogate w różne składniki odżywcze. Między innymi mowa o rybach, kaszach i makaronach, czyli produktach, które są dobrym źródłem białka. Do tego dochodzi jeszcze np. chude mięso. Warto również wymienić olej na oliwę z oliwek. 

Podstawą zdrowej diety są oczywiście warzywa i owoce. Jabłka, szczypiorek, pomidory, ogórki czy też rzodkiewki. Ważne są także nowalijki. Przede wszystkim wyróżnia je to, że są najlepszym źródłem błonnika, zawierają naprawdę sporą ilość witamin i mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Co jeszcze warto jeść?

Dużo warzyw i owoców
Fot. Canva/AlexRaths

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jajka zdrowym składnikiem diety

Jajka to również bardzo dobre źródło białka, którego bardzo potrzebuje nasz organizm. Dlatego przygotowane na twardo, na miękko, czy w formie jajecznicy lub omletu będą świetnym wyborem na śniadanie. Do tego wiosenne kanapki i mamy pełnowartościowy i zdrowy posiłek. 

Pyszne śniadanie z jajkiem
Fot. Canva/VeselovaElena

Jajka świetnie wpływają na nasz umysł i poprawiają koncentrację, która przez przesilenie letnie może być trochę zaburzona. Bardzo dobrze działają na kondycję naszego mózgu.

Warto też wzbogacić dietę w składniki zawierające witaminę D. Oprócz tego lepiej ograniczyć spożycie cukru i kawy. Za to dobrym wyborem będzie picie dużej ilości wody. Należy pamiętać o tym, że trzeba się nawadniać, szczególnie wtedy, kiedy nadejdą upały. 

Sprawdź przepis na pyszne kotlety schabowe. Zobacz, czego lepiej nie dodawać do tatara