Smakosze.pl Przepisy Tę sałatkę podam na Wielkanoc zamiast klasycznej jarzynowej. Smakuje obłędnie i nie ma w sobie grama majonezu
youtube.com/@magiedesgeschmackes

Tę sałatkę podam na Wielkanoc zamiast klasycznej jarzynowej. Smakuje obłędnie i nie ma w sobie grama majonezu

20 lutego 2024

Ta ciekawa wariacja na temat tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej skradła moje serce. W niezwykle kreatywnej roli występuje w niej jajko, z którego żółtka powstaje ciekawy, majonezopodobny sos spajający całość w aksamitną przekąskę.

Sałatka jarzynowa nieco inaczej

Gotowana marchewka, kiszony ogórek i jajko na twardo? Brzmi jak tradycyjna świąteczna sałatka . Jednak w tej wersji ma ona kilka nieoczekiwanych elementów, które sprawiają, że jest jednocześnie bardziej sycąca i bardziej dietetyczna.

Jednym z takich elementów jest rzadko występujący w podobnych kompozycjach kurczak. Ale chyba najbardziej nietypowym elementem jest sposób, w jaki traktujemy jajko. Jego białko staje się składnikiem sałatki, a żółtko – elementem sosu majonezopodobnego , ale lżejszego.

zalewanie sałatki sosem
youtube.com/@magiedesgeschmackes
Wbij jajka do miski i zmiksuj je z bananami. Nie uwierzysz co z tego powstanie
Wbij łodygę tej rośliny w ziemniaka. Tak ją rozmnożysz

Sałatka bez-majonezowa

W naszym przepisie świetnie sprawdza się wędzona pierś z kurczaka , którą można czasem kupić gotową. Jeśli nie uda nam się jej dostać, sprawdzi się zwykła upieczona pierś. Taki składnik wykorzystuje kanał Magia smaku, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. Dodatkowo proponuje się tam użycie śmietany jako bazy do sosu. Nasza wersja jest jeszcze chudsza – na gęstym jogurcie.

Składniki

  • 400 g wędzonej lub pieczonej piersi kurczaka
  • 3-4 duże ogórki kiszone
  • 3 ugotowane marchewki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Mały pęczek koperku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy typu amerykańskiego
  • Sól i pieprz

Przygotowujemy sałatkę jarzynową

Marchewkę, ogórki i kurczaka kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Jajka na twardo obieramy ze skorupek. Kroimy je na połówki i wyjmujemy żółtka.

Białka jajek kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Żółtka umieszczamy w osobnej miseczce. Rozgniatamy je widelcem i zalewamy oliwą . Mieszamy składniki na jednolitą pastę.

Do tej masy dodajemy jogurt (lub śmietanę 12%) i łyżeczkę musztardy . Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany pęczek koperku. Jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie przyprawiamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać oliwy i/lub jogurtu.

Sos nakładamy na sałatkę i dokładnie mieszamy . Dekorujemy gałązką koperku.

Wypróbuj też przepisy na domową kiełbasę i schab po cygańsku .

sos jajeczny do sałatki
youtube.com/@magiedesgeschmackes
Przekładam mięso ziemniakami i wsadzam do piekarnika. 100 razy bardziej wolę to danie od klasycznych mielonych
Rząd planuje zniesienie zakazu handlu w niedzielę. Dla pracowników sklepów szykują się zmiany
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy